Patrie, onoare, demnitate

Zgârcea VasileVasile Zgârcea s-a născut la 4 februarie 1957 în satul Sturzovca, raionul Glodeni, în familia lui Nicolae și Maria Zgârcea

Este mobilizat în luna mai 1975 şi îşi satisface serviciul militar în calitate de şofer în unitatea nr. 56664, baza militară sovietică din Ungaria până în mai 1977.

În anul 1977 este admis la Colegiul financiar-bancar din Chişinău, pe care l-a absolvit cu menţiune doi ani mai târziu.

Îşi începe activitatea de serviciu în calitate de inspector pentru evidenţă în Serviciul de asigurări din Glodeni.

Se încadrează în rândurile organelor afacerilor interne în septembrie 1983. A deţinut mai multe funcţii în cadrul Secţiei afacerilor interne a raionului Glodeni: inspector, împuternicit operativ superior interimar şi ofiţer operativ în Serviciul combatere a delapidării proprietăţii socialiste; ofiţer operativ în miliţia judiciară; şef al Serviciului combatere a delapidării proprietăţii socialiste (actuala poliţie economică). Din iunie 1991 deţine funcţia de şef al secţiei poliţie economică a Secţiei poliţie a raionului Glodeni.

A urmat pas cu pas scara ierarhică a Ministerului Afacerilor Interne, îndeplinind cu entuziasm fiecare activitate încredinţată.

Se caracteriza ca un angajat disciplinat, sârguincios, conştiincios, activ, principial, perseverent, un bun organizator, o persoană onestă, receptivă, inteligentă, plină de tact. Mereu depunea eforturi pentru perfecționarea rezultatelor activităţii de serviciu. Era pasionat de tenis şi volei.

Pentru participarea activă la demascarea grupării criminale de jefuitori, atitudinea conştiincioasă în îndeplinirea obligaţiunilor de serviciu, succesele înregistrate în descoperirea infracţiunilor a fost distins de multe ori cu diplome şi recompensat cu premii băneşti. În anul 1991 pentru merite deosebite în activitate a fost distins cu insigna „Serviciu impecabil” gradul III.

Posedând calități precum cinstea, conștiința curată și o inteligență vie, având un comportament exemplar față compatrioții săi Vasile Zgârcea a fost un luptător într-un război, mai întâi cu criminalitatea, iar mai târziu, în 1992, cu separatismul și șovinismul. A fost printre poliţiștii care au apărat integritatea Republicii Moldova, alături de voluntari și militari.

Pe data de 22 iunie 1992, în timpul confruntării angajaţilor poliţiei cu grupările criminale înarmate în satul Cocieri, raionul Dubăsari, căpitanul de poliţie Vasile Zgârcea a căzut pe câmpul de bătaie cu moarte de erou.

Prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 Vasile Zgârcea a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Urmând vocația tatălui, fii Igor și Alexandru și-au făcut studiile la Academia „Ștefan cel Mare” a MAI. 

Patrie, onoare, demnitate