Patrie, onoare, demnitate

Declaraţie a AO Credinţă Patriei pe marginea agresării veteranului Ghenadie CosovanNoi, veteranii de război al AO Credință Patriei, al cărei președinte este veteranul Ghenadie Cosovan, la insistența ultimului, nu am făcut declarații de presă cu privire la incidentul din 20 iulie la emisiunea "Ora expertizei", a postului Jurnal TV, moderată de dl. Mișin. Dar, citind reacțiile cetățenilor, inclusiv al trolilor, de acum antrenați în ponegrirea camaradul nostru şi luând în considerație opiniile multor veterani, am considerat, că acest caz a reflectat o atitudine agresivă a unui politician tânăr, pretins reformator, nu doar față de veteranul Cosovan, dar şi fața de noi toți, cei care am luptat la Nistru în 1992. Dacă s-a ajuns, ca la un post de televiziune, militant pentru respectarea drepturilor si libertăților fundamentale ale cetățenilor, un fost demnitar de stat, să insulte nestingherit, apoi să atace cu pumnii, un veteran de război... ! Altfel, decât o insultă în adresa noastră, a veteranilor nu o putem califica.

Regretabil e și că situația a generat tentative de denigrare a conducerii de vârf a statului, reacțiile răutăcioase asupra ei, fiind deja sesizate pe rețelele de socializare, pedalându-se pe complicitatea unui fost membru al echipei ei. Important este să nu facem jocul acestor forțe revanșarde. Pe noi, veteranii, în speță, ne-a revoltat cruzimea comentariilor lui Tofilat, în situația când camaradul nostru zăcea la pământ fără cunoștință. Stimă și recunoștință dlui Petic, care, în virtutea circumstanțelor, convingerilor sale, a acordat la timp ajutorul necesar camaradului nostru. E bine cunoscut - adevărata față a oamenilor, valorile lor adevărate se arată in situații de forţă majoră.

După 29 ani de la Război, după ce ne-am pierdut sute de camarazi în luptă cu separatiștii, am mai primit acum cu toții, o lovitură dureroasă de la cine nici nu o așteptam. Regretăm, că nici comportamentul camaradului nostru pe platoul TV nu a fost cel mai civilizat, dar atunci când în public, iești etichetat cu cuvinte denigratoare, ai nevoie de ajutorul măcar celui ce te-a invitat la această întrevedere, pentru ca lucrurile să nu iasă de sub control.

În acest sens, îl invităm pe dl Tofilat la o întrevedere, să-l familiarizăm cu acțiunile noastre, inclusiv cele menționate pe site-ul nostru - "credintapatriei.md", să vedem cum arată patriotismul în viziunea altei generații, să punem pe cântar meritele omului si durerea denigrării. Poate concepțiile noastre de schimbare a societății și credință Patriei (educația patriotică, devotament statului, etc), au şi tangențe comune sau poate diferă ?! Timpul și rănile războiului, i-au luat pe mulți din veterani în lumea celor drepți. Cei ce au mai rămas în viață, de regulă, sunt ignorați de autorități, folosiți de unii politicieni, profitând de sărăcia în care trăiesc. Dânșii vorbesc cu disperare, mai ales când fac o comparație cu pachetul social al gardiștilor, ce au luptat împotriva noastră, susținând separatismul in Transnistria.

 E momentul să accentuăm, că camaradul nostru este bine cunoscut, cum și unde a luptat, (chiar și regimul tiraspolean a inițiat împotriva lui o "urmărire penală"). A fost rănit pe câmpul de luptă, a fost salvat din mașina blindată incendiată, Cavaler al Ordinului Ştefan cel Mare și multiplelor mențiuni guvernamentale și instituționale. În lupta sa continuă după Război, a intrat în confruntare cu corupția și banditismul, fiind condamnat la moarte de criminali cu instalarea unei grenade -capcană. Au rămas încă multe schije din război si după acest atentat ucigaș, în corpul camaradului nostru. Medicii au considerat prea periculos a le extrage.

Am putea enumera multe din meritele acestui om (despre greșeli, erori, culpe, se vorbește prea mult) care, știm noi, a fost incomod tuturor guvernărilor, de asta nici nu a fost avansat în grad, nu a fost numit în funcții de prestigiu, înaltă demnitate publică, etc.

Considerăm, că acțiunile de derulare a acestor emisiuni, cu participarea veteranului Cosovan relevă, manifestări bine camuflate, împotriva lui. Ca foști colaboratori ai structurilor de investigații operative, avem temei a bănui multe, dar e și evident, că aproape în toate aceste emisiuni, dl Cosovan era plasat, parcă întâmplător la prima vedere, ca subiect de senzație a emisiunilor, ca complice al fostei guvernări la lucruri rele, creându-se artificial situații pentru a fi blamat public pentru convingerile sau simpatiile sale politice sau de altă natură. Evident, era de așteptat un asemenea deznodământ urât, poate fi benefic ratingului de vizualizări, dar dacă așa stau lucrurile, atunci e regretabil faptul pentru un post TV, asociat cu noua putere şi speranță a cetățenilor țării.Desigur, rămâne la discreția fiecărui jurnalist, cum să-și manifeste măiestria, care ține de principiile aprobate de audiovizual și deontologia profesională.

Bănuim, că poate nu prea reușit ne-am fi exprimat gândurile, opiniile, dar era cazul să spunem ce condamnăm, ce susținem, cum depășim noi asemenea confruntări în societate. Nu mai putem continua cu bolșevismul şi metodele medievale de luptă. Vrem și noi să mergem spre bine, dar cu oameni patrioți, cu merite, fără corupție, fără trădători ai intereselor naționale. Dorim să amintim, că și noi suntem membrii ai acestei societăți, cu plusurile și minusurile noastre, dar poate şi cu careva merite pe care le au ostașii-apărători al unui neam. Pe lângă merite, am rămas practic singuri să îndeplinim obligațiile fața de cei căzuți pe câmpul de luptă, văduvele si copiii lor, fată de invalizi.

Societatea noastră e și așa tare divizată după diferite principii, noi, veteranii, fiind, de asemenea, o categorie socială puternic oscilantă. Asemenea cazuri ne vor dezbină și mai tare, dacă societatea, puterea, nu le va trata cu atenție. 

 

      23.07.21                             Membrii Consiliul administrativ al AO Credință Patriei (fără participarea dl Cosovan).

 

Patrie, onoare, demnitate