Patrie, onoare, demnitate

Vrabie Nicolae



Nicolae Vrabie s-a născut la 25 noiembrie 1966 în satul Grinăuţi, raionul Ocniţa, într-o familie de muncitori.

După absolvirea şcolii, în anul 1981, este înmatriculat la Tehnicumul industrial-economic din Chişinău, pe care l-a absolvit în anul 1985 şi a obţinut calificarea de tehnician mecanic electric.

Este mobilizat în iunie 1985 şi îşi satisface serviciul militar în Forţele Armate Sovietice  în calitate de mecanic în cadrul unităţii militare nr. 21426, până în iunie 1987.

După demobilizare, în septembrie 1987, își începe activitatea de muncă în calitate de lucrător la construcţii în cadrul Uzinei de cărămidă din satul Rediu Mare.

În perioada lunilor noiembrie 1988-iunie 1989 a activat ca conducător al cercurilor clubului „Tinerețe” de pe lângă Şcoala tehnică profesională nr. 29.

Între lunile aprilie-decembrie 1990 lucrează ca muncitor în gospodăria agricolă din Ocniţa.

Se încadrează în rândurile organelor afacerilor interne în decembrie 1990. A fost numit în funcţia de miliţian în Batalionul independent de poliţie cu destinaţie specială nr. 1 al MAI. Două luni mai târziu, în legătură cu modificările survenite în statele de organizare, funcţia se modifică în cea de poliţist.

În perioada 4 ianuarie-4 aprilie 1991 urmează cursuri de pregătire iniţială în cadrul Centrului de instruire al MAI.

Începând cu 1 decembrie 1991, deţine funcţia de subofiţer operativ al batalionului nr. 3 al Brigăzii de Poliţie cu Destinație Speciale a MAI.

Pentru atitudine conştiincioasă în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu a avut mai multe distincţii. Se caracteriza ca fiind un angajat disciplinat, sârguincios, principial, care nu se temea de dificultăţile apărute în serviciu.

Începând cu 2 martie 1992, sergentul de poliţie Nicolae Vrabie s-a aflat pe poziţii în satul Cocieri. De pe 1 aprilie până pe 19 iunie s-a aflat pe poziţii în satele Varniţa, Gura Bâcului, Cobusca, Căuşeni. De pe 19 iunie – a fost transferat pe poziţii în oraşul Tighina în calitate de țintaș la un aruncător de grenade. În ziua de 22 iunie 1992, respingând un atac de tancuri, sergentul de poliţie Nicolae Vrabie a fost rănit mortal.

Prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 Nicolae Vrabie a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate