Patrie, onoare, demnitate

Russu SergiuSergiu Russu s-a născut la 15 aprilie 1971 în satul Vadul Raşcov, raionul Şoldăneşti. Tatăl său Leonid Russu era şofer la Baza de transport auto nr. 29 din Şoldăneşti, iar mama sa Maria Russu (Șmigun) era croitoreasă în satul Vadul Raşcov.

După absolvirea a opt clase îşi continuă studiile la Şcoala tehnică profesională nr. 26 din oraşul Râbniţa, iar în anul 1989 obţine profesia de tâmplar-dulgher.

În iulie 1989 este înrolat în rândurile forţelor armate îndeplinind serviciul militar până în iulie 1990, iniţial în calitate de cursant, apoi de comandant de grup în unitatea militară nr. 75531, după care comandant de tanc în unitatea militară nr. 46047.

În luna noiembrie 1991 se încadrează în rândurile organelor afacerilor interne fiind numit în funcţia de poliţist al Batalionului de patrulă şi santinelă nr.1 al Direcţiei de poliţie oraşul Chişinău.

Odată cu agravarea situației social-politice din republică sergentul de poliţie Sergiu Russu alături de alți colegi participă la menținerea ordinii de drept în localitățile de est. Începând cu 14 martie 1992, se afla pe poziţii apărând idealurile naţionale ale acestui popor. În ziua de 19 mai 1992, în satul Coşniţa, raionul Dubăsari, Sergiu Russu a căzut cu moarte de erou în timpul confruntării angajaţilor poliţiei cu grupările criminale înarmate.

Prin sacrificiul său, Serghei Russu va rămâne în memoria generaţiilor viitoare drept un model de bărbăţie şi demnitate, înscriind o pagină de neuitat în lupta pentru independenţa ţării.

A fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate