Patrie, onoare, demnitate

Rudi Petru



Petru Rudi s-a născut la data de 28 octombrie 1950 în satul Rudi, raionul Donduşeni. A fost mobilizat pentru efectuarea serviciului militar în termen la 10 noiembrie 1969 de către Comisariatul militar Donduşeni.

Din cauza lipsei de informaţii suntem nevoiţi să ne limităm la următoarele date despre viaţa şi activitatea plutonierului Petru Rudi. În baza documentelor puse la dispoziţie, putem relata că Petru Rudi a activat în cadrul unităţii militare nr. 7481 a Direcţiei trupelor interne a MAI URSS pentru Ucraina şi Moldova, iar din data de 21 ianuarie 1992 prin ordinul nr.11 ef. din 7 februarie 1992 emis de către Departamentul de cadre al MAI Petru Rudi a fost numit în funcţia de comandant al plutonului independent de controlori al Preventoriului de tratament prin muncă nr. 1 din Rezina al companiei nr. 13 a batalionului nr. 4 al unităţii militare 1002 a Departamentului Trupelor de Carabinieri. A fost caracterizat de către superiori drept un „…exemplu pentru subordonații săi în ceea ce privește asigurarea serviciului de luptă în timpul efectuării perchezițiilor planificate în celule sau în timpul asigurării ordinii publice în timpul dezordinilor în masă Penitenciarul nr. 8 al Direcției Instituții Penitenciare a MAI”.

Comandantul companiei nr. 16 a unității militare 1002 maiorul I. Epureanu, în subordinea căruia activa plutonierul Petru Rudi, menționează că: „Din primele zile ale războiului Petru Rudi dând dovadă de bărbăție și curaj, împreună cu subalternii săi, a asigurat paza și supravegherea condamnaților din Penitenciarul nr. 8 din Bender, împiedicând evadarea acestora. A participat activ la acumularea informațiilor operative din orașul Bender și la asigurarea măsurilor de apărare a instituției unde activa. Într-o zi a lunii iulie 1992 în jurul orei 10.00 în timpul bombardamentelor separatiștilor a fost răpus de schijele unei mine”. Din cauza luptelor grele ce se dădeau pe străzile orașului nu a fost posibilă certificarea decesului acestui erou-martir. A fost înmormântat pe data de 4 iulie 1992 în cimitirul oraşului Tighina.

Curajosul erou, Petru Rudi, care şi-a îndeplinit pentru totdeauna, cu onoare şi demnitate, misiunea faţă de Patrie, departe de cei apropiaţi, va rămâne în memoria rudelor și a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

A fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate