Patrie, onoare, demnitate

Roşca DumitruDumitru Roşca s-a născut la data de 26 august 1970 în satul Hârtopul Mic, raionul Criuleni, în familia lui Mihail şi Emilia Roşca.

În anul 1987 absolveşte şcoala medie din satul natal. Un an mai târziu urmează cursuri la școala auto.

În luna noiembrie 1988 este înrolat în rândurile forţelor armate, îndeplinind serviciul militar până în luna noiembrie 1990, iniţial în calitate de cursant în unitatea militară nr. 77895, apoi de comandant de grupă în cadrul unităţii militare nr. 45829.

În anul 1991 se încadrează în rândurile organelor afacerilor interne, fiind numit în funcţia de poliţist al Batalionului de patrulă şi santinelă nr.5 al Direcţiei de poliţie oraşul Chişinău. Era caracterizat ca fiind un angajat responsabil, disciplinat, ager, dornic de a cunoaşte la nivel înalt specificul activităţii. Pentru indici înalţi în activitatea de serviciu, atitudine conştiincioasă faţă de exercitarea obligaţiunilor de serviciu, a fost recompensat în repetate rânduri cu premii băneşti.

La data de 30 iunie 1992, sergentul-major de poliţie Dumitru Roşca a căzut în timpul confruntării angajaţilor poliţiei cu grupările criminale înarmate din stânga Nistrului.

Prin sacrificiul său, Dumitru Roşca va rămâne în memoria generaţiilor viitoare drept un model de bărbăţie şi demnitate, înscriind o pagină de neuitat în lupta pentru independenţa ţării.

 

Patrie, onoare, demnitate