Patrie, onoare, demnitate

Roman CezarCezar Roman s-a născut la 3 martie 1967 în satul Fiodorăuca, raionul Orhei. Tatăl său Ivan Roman era fochist în gospodăria agricolă, iar mama sa Valentina Roman era profesoară de clasele primare în satul Ciocâlteni, raionul Orhei.

Absolvind opt clase la școala medie din satul Ciocâlteni, în anul 1983 este înmatriculat la Şcoala de vinificaţie din oraşul Chişinău, obţinând profesia de tehnician-mecanic. Pe parcursul studiilor s-a caracterizat ca un elev conştiincios faţă de învăţătură și disciplinat pentru care fapt a fost menționat cu o foaie turistică în Cehoslovacia. Era pasionat de sport, practica sistematic voleiul şi handbalul.

Îşi satisface serviciul militar în perioada anilor 1987-1989 în calitate de controlor inferior în cadrul trupelor de grăniceri din oraşul Brest, RSS Belarus.

În august 1989 după demobilizare revine la baștină și activează ca lăcătuş la fabrica de încălţăminte sportivă din oraşul Orhei până în februarie 1990. În perioada lunilor aprilie-septembrie 1990 munceşte ca lăcătuş-ajustor la fabrica de băuturi nealcoolice din Orhei.

În martie 1991 se încadrează în organele afacerilor interne fiind numit în funcţia de poliţist al Batalionului independent de patrulă şi santinelă nr. 1 al MAI din Chișinău, iar la 1 decembrie 1991 este transferat la funcţia de subofiţer operativ al Detaşamentului de luptă al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială. În același an depune un raport pentru susținerea examenelor de admitere și este înmatriculat la Academia Naţională de Poliţie „Ştefan cel Mare”.

Începând cu 4 martie 1992, caporalul de poliţie Cezar Roman s-a aflat pe poziţii în satul Coşniţa, făcând parte dintr-un detaşament special de poliţie. A participat la toate operaţiunile militare. În ziua de 18 martie 1992 (potrivit altor surse 20 aprilie 1992), întorcându-se de la o operaţiune din oraşul Grigoriopol, a acoperit cu preţul propriei vieţi retragerea camarazilor de luptă peste râul Nistru.

Prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 Cezar Roman a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate