Patrie, onoare, demnitate

Rău VitalieVitalie Rău s-a născut la 25 iulie 1971 în satul Cuhureştii de Sus, raionul Camenca, într-o familie de muncitori. Tatăl său Dumitru Rău muncea ca hamal la fabrica de pâine din oraşul Sângerei, iar mama Elena Rău (Jelezneac) în gospodăria agricolă din aceeaşi localitate.

În perioada 1978-1988 își face studiile la Şcoala medie nr. 3 din oraşul Sângerei. Concomitent a făcut şi şcoala de pictură, a practicat atletismul şi lupta judo.

Activitatea de serviciu o începe în august 1988 muncind ca pietrar la Direcţia de construcţii mecanizată nr. 2 din oraşul Sângerei, până în octombrie 1989.

Fiind mobilizat în decembrie 1989 îşi satisface serviciul militar până în noiembrie 1991 în calitate de locţiitor al comandantului de pluton al staţiei de telegraf auto a unităţii militare nr. 52919.

În rândurile organelor afacerilor interne se încadrează la data de 25 martie 1992 fiind numit în funcţia de subofiţer operativ al batalionului nr. 3 al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială. Atât pe durata serviciului militar în termen, cât şi pe parcursul activităţii în Ministerul Afacerilor Interne, era caracterizat drept un militar, iar mai şi un poliţist disciplinat şi onest, iute de fire, dar deţinea autocontrol, corect cu colegii și superiorii săi.

Proaspăt numit în funcție sergentul de poliţie Vitalie Rău depune un raport pentru a participa  la menținerea și restabilirea ordinii de drept și apărarea cetățenilor din stânga Nistrului de acțiunile ilegale ale separatiștilor. În luptele de stradă ce au avut loc în oraşul Tighina dumnealui a dat dovadă de vitejie, bărbăţie şi iscusinţă militară. Permanent s-a aflat pe prima linie. La data de 29 iunie 1992, în timpului luptelor ce au avut loc în apropierea cinematografului „Drujba” din oraşul Tighina, sergentul de poliţie Vitalie Rău a căzut vitejeşte.

Vitalie Rău şi-a pierdut viaţa în lupta pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor Republicii Moldova, lăsând în memoria cetăţenilor ţării noastre o amintire de neuitat.

Prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 Vitalie Rău a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate