Patrie, onoare, demnitate

Railean AndreiAndrei Railean s-a născut la 1 decembrie 1953 în satul Fârlădeni, raionul Căuşeni, în familia lui Ivan şi Maria Railean. Tatăl său era miliţian, iar mama sa Maria – casnică.

În anul 1971 absolveşte şcoala medie din satul natal, după care se angajează ca muncitor la fabrica de conserve din Bender.

În luna noiembrie 1972 este înrolat în rândurile forţelor armate, îndeplinind serviciul militar până în luna noiembrie 1974, iniţial în calitate de cursant în unitatea militară nr. 55107, după care comandant de pluton în unitatea militară nr. 42146.

În decembrie 1974 se încadrează în rândurile organelor afacerilor interne, fiind numit miliţian al secţiei pază departamentală de pe lângă Secţia afacerilor interne orașul Bender.

În perioada anilor 1975-1977 își face studiile la Şcoala medie specială de miliţie din Saratov a MAI al URSS. În luna octombrie 1977 este transferat la funcţia de inspector de stat auto al serviciului supraveghere tehnică al Inspecţiei rutiere de stat a MAI al RSSM. Din iulie 1978 deţine o funcţie echivalentă în cadrul Secţiei afacerilor interne din Tiraspol. În perioada lunilor septembrie 1981-august 1985 este audient al Şcolii superioare politice a MAI al URSS, facultatea pentru lucru de educaţie politică în organele afacerilor interne. După absolvire este numit locţiitor al şefului pentru educaţie politică a Secţiei afacerilor interne raionale Râbniţa. În luna iulie 1986 este transferat la funcţia de locţiitor al comandantului companiei de miliţie pentru educaţie politică a Secţiei pază departamentală de pe lângă Secţia afacerilor interne din Bender. În august 1991 este avansat în funcţia de şef al Secţiei vize şi pașapoarte a Secţiei de poliţie din Bender.

Pentru atitudine conştiincioasă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, reuşită înaltă şi disciplină exemplară în timpul studiilor, participarea activă la asigurarea ordinii publice, pe parcursul serviciului în sistemul afacerilor interne a fost distins cu insignele „Pentru serviciul impecabil” , gradele II şi III, şi în repetate rânduri cu diplome de onoare.

În virtutea faptului că activa în Secţia de poliţie din Bender, alături de camarazii și subalternii săi au avut înfruntat atacurile separatiștilor și mercenarilor. În ziua de 20 iunie 1992 în timpul confruntării angajaţilor poliţiei cu grupările criminale înarmate în oraşul Bender, maiorul de poliţie Andrei Railean a fost rănit mortal în regiunea capului. 

Patrie, onoare, demnitate