Patrie, onoare, demnitate

Buruiană PavelS-a născut la 10 martie 1972 în satul Condrăteşti, raionul Ungheni. Tatăl, Tudor Buruiană, a fost profesor de istorie şi ştiinţe sociale Mama, Ecaterina Buruiană, funcţionară.

În anul 1987, a terminat 8 clase  ale Şcolii medii din Condrăteşti. În acelaşi an, s-a înscris la cursurile Tehnic-umului (Colegiului) Agricol din Carmanovo pe care le-a absolvit în 1991.

La apelul conducerii ţării de a veni în apărarea integrităţii teritoriale a tinerei Republici Moldova, Pavel Buruiană s-a prezentat la Centrul Militar din Ungheni solicitând să fie înrolat ca voluntar în Detaşamentul de Carabinieri dislocat în Tighina. Alături de alţi voluntari-patrioţi, a luat parte activă la operaţiunile de luptă provocate de bandele separatiste din stânga Nistrului la începutul zbuciumatului an, 1992.

La 19 iunie 1992, în oraşul Tighina, în timpul unor violente lupte cu inamicul, Pavel Buruiană  a căzut cu moarte de erou.

Aici se încheie drumul scurt dar glorios al lui Pavel Buruiană, un brav poliţist erou care a apărat cu preţul vieţii integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Noldova.

A fost decorat post-mortem cu ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate