Patrie, onoare, demnitate

Ostaf SergiuSergiu Ostaf s-a născut la data de 3 mai 1969 în satul Glingeni, raionul Fălești, în familia lui  Alexei și Iulia Ostaf

În anul 1986, după absolvirea şcolii medii din satul Leadoveni, raionul Râșcani, este admis la Şcoala tehnică profesională nr. 48 din Bălţi.

În luna iunie a anului 1987 este înrolat în rândurile forţelor armate sovietice satisfăcând serviciul militar până în luna mai 1989 în cadrul unităţii militare nr. 33855 din orașul Cehov, Federația Rusă.

În luna august a anului 1989 se încadrează în rândurile organelor afacerilor interne, fiind numit în funcţia de miliţian al companiei de patrulă şi santinelă a Secţiei afacerilor interne din Bălţi.

În mai 1991 este transferat la funcţia de poliţist al Batalionului de patrulă şi santinelă al Secţiei de poliţie din orașul Bălţi.

În perioada lunilor octombrie 1989-aprilie 1990 trece cursul de pregătire iniţială în cadrul Centrului de instruire al MAI din Chișinău.

La şedinţa operativă organizată în luna iunie 1991 de către conducerea și colectivul Secției de poliție Bălți a fost examinat raportul sergentului-major de poliţie Sergiu Ostaf privind detaşarea sa la studii la Şcoala medie specială de miliţie din Chişinău. Raportul a fost aprobat în unanimitate.

Participa activ la menţinerea ordinii publice şi la lupta cu criminalitatea. Era un colaborator de poliție disciplinat, inteligent, perseverent, exigent faţă de sine şi de cei din jur. Pentru manifestarea vigilenţei şi perspicacităţii în descoperirea infracţiunii pe urme proaspete, în luna aprilie a anului 1991 i s-au adus mulţumire.

La data de 17 martie 1992 postul nr.5 amplasat în satul Corjova a fost atacat de formaţiunile înarmate de cazaci. Aflându-se la acest post, sergentul-major de poliţie Sergiu Ostaf, împreună cu trei poliţişti ai batalionului de patrulă şi santinelă din oraşul Bălţi, a intrat în luptă cu nouă cazaci. Atacul a fost respins, însă Sergiu Ostaf a fost rănit de un glonţ în coloana vertebrală şi a decedat.

A fost înmormântat în cimitirul din satul Corlăteni raionul Râșcani. Prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 Sergiu Ostaf fost decorat post-mortem cu ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate