Patrie, onoare, demnitate

Muntean NicolaeNicolae Muntean s-a născut la data de 2 martie 1964 în satul Cârnăţeni, raionul Căuşeni, în familia Iacob şi Efrosinia Muntean (Dilan).

După absolvirea școlii medii din satul natal, în septembrie 1981 este admis la Tehnicumul de gospodărie comunală din Bender până în anul 1982.

În aprilie 1982 este înrolat în forţele armate, îndeplinind serviciul militar până în mai 1984, iniţial în calitate de ţintaş în unitatea nr. 84557, apoi de comandant de grupă în cadrul unităţii militare nr. 65447 dislocate în baza militară sovietică din Republica Democrată Germană. După demobilizare își continuă studiile la Tehnicumul din Bender pe care îl absolvește în anul 1986, obţinând calificarea de tehnician-tehnolog.

În luna martie a anului 1986 se încadrează în rândurile organelor afacerilor interne fiind numit în funcţia de miliţian al companiei de miliţie a secţiei pază departamentală pe lângă Secţia afacerilor interne din Bender.

În perioada lunilor ianuarie-octombrie a anului 1986 trece cursul de pregătire iniţială în cadrul Centrului de instruire al MAI din Chișinău.

Era caracterizat ca fiind un angajat responsabil, disciplinat, sârguincios şi energic. Participa activ la menţinerea ordinii publice şi la contracararea infracţiunilor şi contravenţiilor. Pentru succesele înregistrate în activitatea sa i s-a acordat un premiu bănesc.

La data de 3 iulie 1992, în oraşul Tighina, unde se afla în exerciţiul funcţiunii, sergentul inferior de poliţie Nicolae Muntean în timpul respingerii unui atac armat al detașamentelor de mercenari a căzut cu moarte de erou.

A fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate