Patrie, onoare, demnitate

Morari MihailMihail Morari, născut la 21 ianuarie 1954 în satul Furceni, raionul Orhei, a fost fiul lui Ion şi Maria Morari.

În anul 1968 absolveşte Şcoala de 8 clase din satul Brăneşti. În aceeaşi vară este admis la studii la Şcoala profesională din satul Progres, raionul Orhei, unde a învăţat de excavatorist. După absolvire, este angajat, potrivit profesiei, la Întreprinderea „Hidromecanizare”. Ulterior, în anul 1971 îşi continuă studiile la Tehnicumul industrial-pedagogic din Chişinău. Studiind doar un an, este înrolat în armata sovietică şi demobilizat în luna mai 1974. Unitatea sa militară a fost dislocată în Republica Democrată Germană. În timpul serviciului a fost instruit în şcoala de sergenţi.

După demobilizare, revene la baștină şi se angajează excavatorist la Coloana mecanizată mobilă nr. 12 din Chişinău.

În vara anului 1974 a susţinut examenele de admitere la Şcoala medie specială de miliţie din oraşul Chişinău şi a fost înmatriculat. După absolvirea acestei instituţii, în octombrie 1976, este repartizat la serviciu, fiind numit în funcţia de inspector pentru minori în Secţia afacerilor interne din Orhei.

 Din martie 1981 a deţinut funcţia de inspector superior al Secţiei de investigaţii-operative, iar doi ani mai târziu, a început să avanseze în carieră: iniţial este numit şef al Secţiei investigaţii-operative în aceeaşi subdiviziune; şef adjunct al Secţiei afacerilor interne Orhei (ianuarie 1985); şef al Secţiei afacerilor interne Hânceşti (noiembrie 1988); comisar al Secţiei de poliţie Hânceşti (mai 1991); şef al Secţiei poliţiei vamale a Departamentului poliţie al MAI (noiembrie 1991); comisar al Secţiei de poliţie Hânceşti (ianuarie 1992).

 În perioadă 1979-1983 studiază la Facultatea de drept, secţia frecvenţă redusă, la Şcoala superioară de miliţie din Kiev, RSS Ucraineană. La absolvire a obţinut diploma de studii superioare, specialitatea jurisprudenţă.

Aflându-se în funcţii de conducere, acorda o atenţie sporită disciplinei de serviciu, pregătirii profesionale a subalternilor (personal acorda ajutor şi consulta tinerii specialişti), atitudinii acestora faţă de obligaţiile de serviciu.

S-a căsătorit în anul 1977 şi a educat doi copii.

Mihail Morari a căzut în satul Coşniţa pe 15 martie 1992,  în timpul luptelor cu bandele de mercenari şi separatiști.

Pe parcursul serviciului în structurile MAI a fost distins: cu insigna „Colaborator eminent” (1983), insigna „Pentru serviciu impecabil” gr. III (1982) şi gr. II (1987).

Patrie, onoare, demnitate