Patrie, onoare, demnitate

Mereniuc ValentinValentin Mereniuc s-a născut la 9 februarie 1967 în satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, într-o familie de intelectuali. Tatăl Andrei Mereniuc a fost profesor de matematică la şcoala din satul natal. Mama Larisa Mereniuc a fost profesoară de biologie în aceeaşi instituție de învățământ. Ambii părinţi i-au insuflat dragostea pentru cunoaştere. În anul 1984 termină şcoala medie. În acelaşi an este admis la Institutul Politehnic din Chişinău. Pe parcursul anilor 1985-1987 este încorporat în serviciul militar al Armatei Sovietice. După demobilizare revine în Chişinău şi susţine examenele de admitere la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” unde studiază în perioada anilor 1987-1991 la specialitatea profesor de educaţie fizică.

În organele afacerilor interne ale Republicii Moldova este angajat la 1 august 1991 şi activează până la 14 ianuarie 1992 în funcția de poliţist în Batalionul de Poliţie cu Destinaţie Specială al MAI.

La sfârşitul lunii decembrie a anului 1991 situaţia social-politică în Dubăsari s-a înrăutăţit brusc în urma acţiunilor armate ale separatiştilor transnistreni. Pentru restabilirea ordinii constituţionale şi ajutorul secţiei de poliţie din Dubăsari, un grup de poliţişti din BPDS a MAI, în componenţa căruia intră şi sergentul de poliţie Valentin Mereniuc, în ziua de 12 decembrie 1991, a încercat să intre în Dubăsari. Intrarea în oraş era blocată de mercenari, care i-au întâlnit cu rafale de mitralieră pe reprezentanţii puterii legitime de stat. În timpul încăierării între poliţişti şi separatiştii tiraspoleni, sergentul de poliţie Valentin Mereniuc cade răpus de o rafală de mitralieră.

Prin sacrificiul său, Valentin Mereniuc va rămâne în memoria generaţiilor viitoare un model de bărbăţie şi de demnitate, înscriind o pagină de neuitat în lupta pentru independenţa ţării.

Este decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare” şi înmormântat în Cimitirul Central din municipiul Chişinău.

Anual, în cadrul USEFS este organizat turneul la trânta naţională în memoria lui Valentin Mereniuc la care participă sportivi din toată Republica.

Patrie, onoare, demnitate