Patrie, onoare, demnitate

Maria DanuţaMaria Danuţa s-a născut la 26 ianuarie 1971 în satul Lăpuşna, raionul Hâncești în familia lui Gheorghe şi Ana Danuţa. Școala medie din satul natal o absolveşte în anul 1988.

Activitatea de muncă o începe în anul 1989 în cadrul filialei Fabricii „Steaua Roşie” din satul Rusca, raionul Hâncești, exercitând funcţia de croitoreasă-maşinistă.

Din septembrie 1989 îşi face studiile în cadrul Școlii profesionale tehnice nr. 24 din oraşul Chişinău, specialitatea –dactilografă, pe care o absolveşte în iunie 1991.

În iulie 1991 este angajată la funcţia de secretar dactilografă în Batalionul de patrulă şi santinelă nr. 6 al Secţiei de poliţie Ciocana a Direcţiei poliţie din oraşul Chişinău.

Pentru atitudine conştiincioasă în exercitarea atribuţiilor funcţionale a fost recompensată cu premii băneşti.

A întreprins câteva încercări să-i fie acceptat demersul pentru a se alătura angajaților batalionului care erau pe pozițiile de luptă. Primind refuz din cauza că era angajată civilă, a solicitat concediu și anunțând părinții că pleacă la odihnă s-a alăturat colegilor săi. Văzând că sunt probleme cu asigurarea cu hrană, a decis să se implice în prepararea acesteia, lucru care a fost apreciat înalt de către camarazi.

La 1 iulie 1992 în timpul unui bombardament de lângă satul Doroţcaia, raionul Dubăsari este răpusă mortal de o schijă. Maria Danuța a completat rândurile femeilor-martiri ale neamului nostru care pe parcursul istoriei au luptat pentru înaltele idealuri.

Prin ordinul MAI nr. 118 din 09.04.2014 Maria Danuța a fost distinsă post-mortem cu Crucea „Pentru Merit” clasa II-a.

Patrie, onoare, demnitate