Patrie, onoare, demnitate

Mânăscurtă IgorIgor Mânăscurtă s-a născut pe data de 16 martie 1971 în orașul Soroca, în lui Sava și Ana Mânăscurtă

După absolvirea în anul 1986 a opt clase a Şcolii nr. 3 din Soroca urmează cursurile şcolii profesional-tehnice din Drochia, obţinând calificarea de sudor-electric şi cu gaz.

A lucrat la Kiev, Odessa, Moscova. Doi ani de zile a studiat la Institutul Politehnic din Chişinău, dar nu şi-a definitivat studiile, înrolându-se în trupele de carabinieri din Chişinău.

După depunerea jurământului, în luna mai a anului 1992, fiind în componența companiei mixte a unităţii militare nr. 1001 alături de încă 50 de soldaţi a fost trimis în zona ciocnirilor armate de la Nistru, pentru îndeplinirea misiunii de pază a statului-major al MAI, dislocat în satul Holercani, raionul Dubăsari. În dimineaţa zilei de 29 iunie 1992 aproximativ la orele 05.45, sediul statului-major al MAI a fost bombardat de artileria forţelor separatiste. Un obuz a căzut la 5 metri distanţă provocându-i lui Igor Mânăscurtă o rană de schijă la abdomen şi alta la şold.

În urma acestei răniri el a fost transportat la spitalul clinic republican, unde pe data de 20 iulie 1992 a decedat.

A fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare” şi inclus pe veci în listele unităţii militare nr. 1001 a Departamentului trupelor de carabinieri al MAI al Republicii Moldova. În memoria lui a fost înălţat un monument pe teritoriul unităţii militare nr. 1001.

Patrie, onoare, demnitate