Patrie, onoare, demnitate

Leon Iurie



Iurie Leon s-a născut la 18 iulie 1966 în satul Cociulia, raionul Cantemir, în familia lui Petru și Ioana Leon (Ochișor).

Între anii 1973-1983 învaţă la şcoala medie din satul natal, acordând o atenţie deosebită sportului. În anul 1984 absolveşte Şcoala medie profesională nr. 16 din satul Cărpineni, obținând specialitatea de conducător auto. A frecventat cu regularitate secţia sportivă din localitate, practicând luptele libere.

Activitatea de muncă o începe în decembrie 1984 în calitate de lucrător la asociația agricolă din localitatea natală, unde lucrează până în aprilie 1985.

Din mai 1985 până în mai 1987 îşi satisface serviciul militar în forţele armate sovietice în calitate de comandant al Secţiei transport auto. Pe durata serviciului militar continuă sa practice luptele libere participând la diferite competiții.

Între anii 1987-1991 activează ca şofer în cadrul Bazei de transport auto nr. 25 din oraşul Leova.

În martie 1991 se încadrează în rândurile organelor afacerilor interne. Prima funcţie deţinută e cea de polițist al Batalionului independent nr. 1 al Serviciului patrulă şi santinelă din Chişinău al Ministerului Afacerilor Interne. În decembrie 1991 este transferat în funcţia de subofiţer operativ, conducător auto al Brigăzii de Poliție cu  Destinaţie Specială a Ministerului Afacerilor Interne.

Pe parcursul activităţii sale a fost caracterizat de către colegi ca fiind o persoană respectuoasă, disciplinată, responsabilă, care şi-a îndeplinit în mod conştiincios atribuţiile de serviciu. Pentru activitatea eficientă a fost distins cu premii băneşti şi mulţumiri.

Sergentul-major de miliţie Iurie Leon a participat activ la luptele din stânga Nistrului. În perioada 4 martie-19 iunie 1992 dumnealui a luat parte la acţiuni militare în localităţile Hârbovăț, Varniţa, Gura Bâcului, Cobusca, Căuşeni. De pe data de 19 iunie a fost dislocat în oraşul Tighina. Pe data de 2 iulie 1992, corectând focul aruncătoarelor de mine, sergentul-major de poliţie Iurie Leon, aflat la vârsta de 26 de ani, a fost rănit mortal de un lunetist.

Prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 Iurie Leon a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate