Patrie, onoare, demnitate

Gruşevschi GrigoreGrigore Gruşevschi s-a născut la 29 iunie 1963 în satul Coteala, raionul Briceni, în familia muncitorilor Grigore şi Vera Gruşevschi, avind o sora  Elena şi fratele Alexandru.

Grigore  absolveste şcolii medii din localitatea de bastina. În perioada anilor 1978-1981, studiază la Şcoala profesional-tehnică din Edineţ, după absolvirea căreia obţine meseria de tractorist-mecanic.

În aprilie 1982 este înrolat în armata sovietică şi îşi satisface serviciul militar în termen până în mai 1984, îndeplinind funcţia de comandant de grup în unitatea militară nr. 26304. După demobilizare se întoarce în gospodăria agricolă din satul natal, lucrând în brigada mecanizată de tractoare.

În anul 1985  este înmatriculat la studii la Şcoala de miliţie din Rostov-pe-Don, Rusia. A lucrat miliţian în oraşul Taganrog. Împreună cu soţia Feodora, originară din Criuleni,  întemeiază propria familie, în care se nasc 2 fiice.

În august 1985 tânăra familie se reîntoarce la baştină şi Grigore este angajat în funcţia de miliţian în cadrul Secţiei raionale a afacerilor interne Criuleni, apoi devine şef al izolatorului de detenţie provizorie.

Este caracterizat la serviviu ca un angajat sârguincios, disciplinat, sociabil, care  se bucura de respect din partea colectivului.

A fost printre primii în activitatea de combatere a criminalitatii, având rezultate înalte în activitatea de serviciu, fapt pentru care era mentionat în repetate rânduri.

La 10 mai 1992, în satul Coşniţa, raionul Dubăsari, în timpul confruntării angajaţilor miliţiei cu grupările criminale armate, plutonierul Grigore Gruşevschi, la vârsta de 28 de ani, având stagiul în serviciu de şase ani şi nouă luni, a căzut, fiind rănit mortal în cap. E înmormântat în cimitirul din satul natal.

Pentru eroism şi devotament Patriei, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate