Patrie, onoare, demnitate

Gheorghe Buzu          Gheorghe Buzu s-a născut la 19 aprilie 1958 în satul Logăneşti, raionul Criuleni.

          În perioada 1965-1973, a învăţat la Şcoala medie din satul Ratuş, acelaşi raion,  iar în anul 1975 a terminat Şcoala medie din satul Drăsliceni, raionul Criuleni.

     În 1976 se înscrie la studii în cadrul Combinatului Auto din Chişinău. Absolveşte cu diploma de şofer profesionist.

     La 13 mai 1976 este înrolat în armata sovietică, iar după demobilizare, în mai 1978, se angajează ca şofer în Asociaţia de Producţie „Chişinău-Trans“.

     În 1978 se căsătoreşte şi  întemeiază o familie şi o gospodărie educând doi copii frumoşi.

     În anii 1991-1992, exercită funcţia de militar în Batalionul de santinelă şi patrulă în cadrul MAI, cu sediul în  Chişinău, şi apoi, funcţia de operator în Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială a MAI.

     După izbucnirea, în 1992, a războiului de pe Nistru, în timpul luptelor din oraşul Bender, Gheorghe Buzu, împreună cu un grup de colegi-poliţişti, au respins o serie de atacuri ale separatiştilor. În pofida superiorităţii lor numerice ca efectiv şi tehnică militară, cazacii şi separatiştii nu au reuşit să cucerească poziţiile apărate de poliţişti. Cu toate acestea, la 27 iunie 1992, sergentul de poliţie Gheorghe Buzu a căzut erou. Acest tânăr tată a doi copii şi soţ, cu chip şi suflet de brav poliţist şi-a făcut datoria de onoare faţă de ţară, iar neamul moldovenesc a pierdut un adevârat fiu-patriot. Sunt noţiuni pline de înţelesuri mari şi sfinte…

     Dar cum niciodată o nenorocire  nu vine singură, ci este urmată de  alte necazuri, iar uneori se ţin de mână, nu te puteai aştepta decât la ceva mai rău. Fiul lui Gheorghe Buzu, tot Gheorghe, dorind să fie demn de memoria tatălui său de patriot erou, s-a înscris la Academia  de Poliţie “Ştefan cel Mare” şi, ajuns în anul II de studii,  şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier...

     Prin decret prezidenţial, sergentul de poliţie-martir, Gheorghe Buzu, pentru suprema-i jertfă, a fost decorat (post-mortem) cu Ordinul “Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate