Patrie, onoare, demnitate

Ghenadie Bratuşceac    S-a născut la 18 aprilie 1969 în satul Bălăbăneşti, raionul Criuleni, în familia lui Alexandru şi Vera Bratuşciac, părinţi a patru copii, legumicultori într-o gospodărie ţărănească din localitate.

     După absolvirea Şcolii medii din Bălăbăneşti, în perioada iunie 1986 –aprilie 1987, a muncit în calitate de şofer la Întreprinderea gospodărească producătoare de carne de vită “A. Onica”

     În 1987, a absolvit Şcoala auto din Criuleni obţinând permisul de şofer profesionist. În acelaşi an, a fost înrolat în armata sovietică şi, ca militar în termen,   în perioada noiembrie 1987 – august 1988, a participat la războiul din Afganistan.

     După demobilizare, a lucrat o perioadă, în calitate de şofer, în Gospodăria Agricolă “Moldova”.

     Nefiind mulţumit de  activitatea pe care o desfăşurase anterior, Ghenadie, în iunie 1990,  s-a înrolat, fără nici o ezitare, în organele afacerilor interne, fiind conştient că aici i-e locul, iar nou-creata structură, evident, avea nevoie acută  de tinere cadre de slujitori ai ordinii şi legalităţii. În cadrul MAI, Ghenadie a fost numit poliţist de pază şi escortă de persoane arestate administrativ în cadrul Secţiei afacerilor interne din raionul Criuleni. Un an mai târziu, a preluat funcţia de poliţist-şofer în unitatea de gardă, în aceeaşi Secţie de Poliţie.

     În martie 1992, Ghenadie a cerut să fie detaşat alături de camarazii din poliţie pentru a lupta contra bandelor de separatişti şi mercenari din stânga Nistrului. La 30 martie 1992, în luptele din satul Coşniţa, raionul Dubăsari, unde raportul de forţe fiind net superior de partea separatiştilor, plutonierul de poliţie Ghenadie Bratuşciac a fost grav rănit, iar pe data de 3 aprilie, acelaşi an, din cauza mai multor răni incompatibile cu viaţa, a încetat să-i mai bată inima.

     Prin Decretul prezidenţial nr. 188 din 24 august 1992, plutonierul Gheorghe Bratuşciac a fost decorat post-mortem cu Ordinul “Ştefan cel Mare”. 

Patrie, onoare, demnitate