Patrie, onoare, demnitate

Fulga IonIon Fulga s-a născut la 10 ianuarie 1969 în oraşul Hâncești, în familia muncitorilor Vasile şi Maria. A fost unul din cei şase copii în familie.

A învăţat la şcoala din localitatea de baștină, iar după absolvire, în anul 1986, munceşte timp de un an în calitate de lăcătuş la fabrica avicolă.

Serviciul militar în termen îl satisface în perioada 1987 până în 1989. Reîntors la baştină, Ion se angajează la muncă la Fabrica „Steaua Roşie”, unde lucrează ca vopsitor, dovedindu-se un muncitor disciplinat şi sârguincios.

În primăvara anului 1991 Ion este încadrat în sistemul afacerilor interne, la funcţia de miliţian, apoi cea de subofiţer operativ al Batalionului de Poliţie cu Destinaţie Specială al MAI.

Între timp se căsătoreşte cu  Galina, originară din satul Vorniceni. În octombrie 1988 se naşte şi primul fiu, Victoraş.

Împreună cu colegii săi, Ion a participat la luptele din stânga Nistrului, purtând în suflet dragostea pentru neam şi cei de acasă.

Pe 19 aprilie 1992, la Bender, în timpul confruntării angajaţilor poliţiei cu grupările criminale înarmate, la vârsta de doar 23 de ani, sergentul-major de poliţie Ion Fulga a căzut cu moarte de erou în numele independenţei şi integrităţii ţării noastre.

Ion Fulga a fost rănit mortal într-o misiune de luptă în care a plecat să smulgă din ghearele duşmanului şase corpuri neînsuflețite ale camarazilor de arme. A nimerit într-o ambuscadă, înapoi întorcându-se pe scut. Urmând vocația tatălui său, Victor a făcut studiile la Liceul de cadeți „Sfântul Gheorghe” al Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI.

La 24.03.1992, prin ordinul MAI, pentru participarea activă la luptele din stânga Nistrului a fost recompensat cu premiu bănesc. Prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 Ion Fulga a fost decorat post-mortem cu Ordinul Republicii.

Patrie, onoare, demnitate