Patrie, onoare, demnitate

Donica AlexandruAlexandru Donica s-a născut la 18 noiembrie 1965 în satul Buşovca, raionul Rezina. Făcea parte dintr-o familie numeroasă. Părinţii săi, Ivan şi Tamara Donica,  muncitori în gospodăria agricolă, au dat viaţă şi au educat încă şapte copii.

A învăţat în satul natal 8 clase, după care a studiat la Şcoala Tehnică Profesională nr.12 din Orhei, absolvind-o trei ani mai târziu, cu meseria de mecanic la macarale pe şenile.

În octombrie 1984 a fost înrolat împreună cu alţi tineri din sat în armată şi îşi satisface serviciul militar în calitate de şofer, apoi şofer superior, comandant al grupului tracţiune în unitatea militară nr. 07022 din Ungaria  până în decembrie 1986.

Activitatea de muncă o începe în martie 1987 în calitate de frezor la Uzina constructoare de maşini din Orhei. În luna mai 1988 se angajează ca şofer al Parcului auto al gospodăriei agricole din Hâncești. Din aprilie 1989 lucrează ca muncitor în brigada de viticultură a Asociației agricole „Zorile” din Orhei.

Era şi un sportiv bun, care prefera fotbalul și trântă în sat.

La 23 august 1989 se încadrează în rândurile organelor afacerilor interne.  A fost numit în funcţia de miliţian al Batalionului independent pentru pază şi escortă al Direcţiei afacerilor interne a oraşului Chişinău. Din februarie 1991 deţine funcţia de poliţist al Batalionului de patrulă şi santinelă nr. 1 al Direcției poliţie Chişinău. În dosarul sau se găsesc caracteristici de laudă şi confirmări că a fost un miliţian disciplinat, conştiincios în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Practica sportul.

Pe data de 19 mai 1992, în timpul confruntării angajaţilor poliţiei cu grupările criminale înarmate, sergentul de poliţie Alexandru Donica, la vârsta de 27 de ani şi având vechimea în serviciu de doi ani şi nouă luni, a căzut pe câmpul de luptă.

Patrie, onoare, demnitate