Patrie, onoare, demnitate

Dîrda VictorianVictorian Dîrda s-a născut la 9 mai 1971 în oraşul Chişinău într-o familie de intelectuali. Tatăl său Mihail profesa avocatura, mamă-sa Raisa era profesoară de limba şi literatura română. Ulterior, în familie se naşte şi al doilea fiu, Nicolae. În anul 1978 este înscris în clasa I a Școlii Medii din localitatea Florești, pe care o absolvește în anul 1988. Absolvind școala, s-a angajat ca muncitor în brigada de construcție de la Uzina din Florești.

 Şi-a satisfăcut serviciul militar în perioada anilor 1989-1991 în trupele de grăniceri.

Calităţile care l-au caracterizat au fost nivelul intelectual dezvoltat, cumpătarea, aptitudinile de lider, capacitatea de întreprinzător, perseverenţa, onestitatea, responsabilitatea înaltă.

După armată, în septembrie 1991 a fost înmatriculat la Şcoala Medie Specială de Poliţie din Chişinău.

Victorian îşi continuă studiile la Şcoala Medie Specială de Poliţie (actualmente Academia „Ştefan cel Mare” a MAI) din Chişinău. Fiind în anul doi al acestei instituţii, a rămas adânc revoltat de evenimentele de la Nistru. Astfel, a făcut parte dintr-un grup de iniţiativă format din 22 de studenţi ai Academiei „Ştefan cel Mare”, care s-au înscris voluntari și s-au îndreptat spre linia întâi a câmpului de luptă. Au fost reîntorşi de către conducerea Academiei, după care au fost trimişi oficial de către Ministerul Afacerilor Interne la război. Victorian, ca şi ceilalţi participanţi la acest război, a dat dovadă de bărbăţie, eroism, fidelitate și credinţă Patriei şi poporului.

A căzut cu moarte de erou în numele independenţei şi integrităţii ţării noastre, fiind răpus de gloanţele inamice, la 15 iulie 1992 la Tighina, la vârsta de doar 21 de ani.

Un an mai târziu a fost decorat post-mortem cu distincţia de stat Ordinul „Ştefan cel Mare”.

În anul 1995 la Academia Naţională de Poliţie „Ştefan cel Mare” este înmatriculat fratele mai mic al lui Victorian, Nicolae Dîrda, care a urmat calea aleasă de fratele mai mare.

Patrie, onoare, demnitate