Patrie, onoare, demnitate

Digori IvanIvan Digori s-a născut la 16 ianuarie 1969 în satul Clişova, raionul Orhei într-o familie de muncitori. Tatăl Andrei Digori şi mama Fevronia Digori au mai crescut şi educat pe fiul Filip şi fiica Maria.

S-a înscris în clasa I a şcolii medii din satul natal în anul 1976. Absolvind opt clase în anul 1984, s-a înmatriculat la Şcoala tehnică profesională nr. 71 din oraşul Râbnița. Trei ani mai târziu a obţinut meseria de mecanic excavator. A fost repartizat pentru efectuarea practicii de producţie în calitate de tractorist în gospodăria agricolă din satul de baştină.

Activitatea de muncă o începe imediat după absolvire, fiind angajat în calitate de tractorist în gospodăria agricolă din raionul Orhei.

Este mobilizat de organele armatei în noiembrie 1987 şi îşi satisface serviciul militar în calitate de mecanic în unitatea militară nr. 42039, până în noiembrie 1989. A  fost menționat repetat pentru îndeplinirea conştiincioasă a obligaţiunilor, disciplină înaltă şi serviciu ireproşabil. Fiind un bun sportiv, a participat foarte activ la viaţa sportivă a subdiviziunii.

După demobilizare, pe 1 februarie 1990, se încadrează în rândurile organelor afacerilor interne. A fost numit în funcţia de miliţian pentru paza şi escorta arestaţilor al Secţiei afacerilor interne din orășelul Vadul-lui-Vodă. În luna iunie a aceluiaşi an este transferat în funcţia de miliţian al serviciului de patrulă şi santinelă al Secţiei orăşeneşti din Chișinău.

Urmează cursul de pregătire iniţială în cadrul Centrului de instruire al MAI din Chișinău în perioada septembrie-decembrie 1990.

În iulie 1991 este avansat în funcţia de comandant de grup al Batalionului de patrulă şi santinelă nr. 6 a Direcţiei poliţie Chişinău. Din februarie 1992 exercită funcţia de ajutor al comandantului de pluton în aceeaşi subdiviziune.

Pentru atitudine conştiincioasă în îndeplinirea atribuţiilor funcţionale, vigilenţă, măiestrie profesională înaltă, participare activă la menţinerea ordinii publice şi contracararea criminalităţii, a fost recompensat de mai multe ori cu premii băneşti. Era un bun  sportiv.

 Ivan împreună cu colegii de serviciu a luptat curajos pentru integritatea ţării.

Pe data de 21 iulie 1992, în timpul confruntării angajaţilor poliţiei cu grupările criminale înarmate, caporalul de poliţie Ivan Digori, aflat la vârsta de 23 de ani şi având vechimea în serviciu de un an şi şase luni, a fost rănit mortal.

Patrie, onoare, demnitate