Patrie, onoare, demnitate

Coşciuc BorisBoris Coşciuc s-a născut la 20 aprilie 1967 în satul Petreni, raionul Drochia, într-o familie de muncitori. Ambii părinţi munceau în gospodăria agricolă, tatăl Vladimir Coşciuc era şef de magazie la depozitul de materiale, iar mama Tatiana Coşciuc era muncitoare.

După absolvirea școlii medii din satul Dominteni, raionul Drochia în perioada anilor 1982-1986 își face studiile la Tehnicumul de transport din Chişinău, obținând specialitatea de mecanic tehnician. Paralel cu studiile practica şi sportul, participând activ la competiţiile sportive ale instituţiei.

Activitatea de muncă o începe în iulie 1986, activând timp de trei luni în calitate de şofer-instructor la Baza de transport auto nr. 10 din oraşul Drochia. Aceeaşi funcţie o deţine în perioada lunilor februarie-iulie 1989 în organizaţia „Societate” din satul Petreni, raionul Drochia.

Din octombrie 1986 până în noiembrie 1988 îşi satisface serviciul militar în forţele armate sovietice în calitate de telefonist superior, apoi - şofer, după care este comandant al grupei de reparaţie şi păstrare a automobilelor în unitatea militară nr. 22409 poşta militară de campanie. Pentru succese înregistrate pe parcursul serviciului s-a învrednicit de insigna „Eminent al PMP”.

După demobilizare, este admis la studii la Centrul de instruire al Ministerului Afacerilor Interne al RSSM, unde pentru reuşita înaltă, disciplină şi participare activă în viaţa socială a instituției în decembrie 1990 i s-au adus mulţumiri de către conducere.

În noiembrie 1989 se încadrează în rândurile organelor afacerilor interne, fiind numit în funcţia de inspector de patrulă şi santinelă al Inspecţiei de Stat Rutiere a Secţiei Raionale a Afacerilor Interne Drochia.

Pe parcursul activităţii sale a fost caracterizat ca fiind un angajat disciplinat, corect, amabil şi cu tact, cu caracter echilibrat. Pentru activitatea exemplară, a fost decorat cu insigna MAI „Colaborator eminent”, menționat cu premii băneşti şi mulţumiri.

Boris Coşciuc a participat activ la evenimentele din stânga Nistrului. Pe 5 iunie 1992, împreună cu grupul său a venit în ajutor camarazilor din satul Corjova, raionul Dubăsari, care ţineau piept atacului separatiştilor. În acea luptă sergentul de poliție Boris Coşciuc, la vârsta de 25 de ani, a fost rănit mortal de o mină separatistă.

Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 Boris Coşciuc a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate