Patrie, onoare, demnitate

Cordineanu ValeriuCordineanu Valeriu s-a născut la 28 ianuarie 1969 în satul Chiţcanii Vechi, raionul Teleneşti, în familia muncitorilor Ion şi Vasilisa Cordineanu. 

În anul 1986 absolveşte Școala medie din satul Chiţcanii Vechi, raionul Teleneşti. În anul următor urmează studiile în cadrul şcolii tehnice profesionale nr. 87 din mun. Chişinău, obţinând meseria de lăcătuş-sculier.

În luna mai a anului 1987 a fost înrolat de rândurile armatei, îndeplinind serviciul militar până în mai 1989, iniţial în calitate de cursant în unitatea militară nr. 74995, apoi în calitate de şofer-mecanic, după care de şofer-mecanic superior în cadrul unităţii militare nr. 41450.

În octombrie 1989 este încadrat la serviciul  organelor afacerilor interne, fiind numit în funcţia de miliţian al secţiei de pază de pe lângă Secţia raională a afacerilor interne Frunze (actualul sector Buiucani) din mun. Chişinău. În octombrie 1991 este transferat în funcţia de poliţist al Batalionului independent de poliţie cu destinaţie specială al MAI. La 1 decembrie 1991 este transferat în funcţia de subofiţer operativ al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială a MAI.

 În memoria colegilor de serviciu a rămas drept  o persoană disciplinată, corectă şi responsabilă.

 Plutonierul de poliţie Valeriu Cordineanu, la fel ca şi mulţi alţi colegi ai săi, se afla în vâltoarea luptelor aprige.   Valeriu Cordineanu împreună cu alţi câțiva colegi aprovizionau tovărăşii de pe poziţiile de luptă cu armament şi muniţii. Graţie bărbăţiei şi vitejiei demonstrate, au fost salvate vieţile multor combatanţi. În ziua de 3 aprilie 1992 acest grup, din care făcea parte şi plutonierul de poliţie Valeriu Cordineanu, a căzut într-o ambuscadă, în urma căreia Valeriu şi ceilalţi trei colegi ai săi au ars de vii în maşina cuprinsă de flăcări.

 Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 Valeriu Cordineanu a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate