Patrie, onoare, demnitate

Ciorba IgorCiorba Igor, fiul lui Iacob şi Larisa Ciorba, s-a născut la 17 iulie 1969 în oraşul Chişinău. A avut un frate.

A fost elev al Şcolii medii nr. 31 din Chişinău. După 8 clase, în perioada anilor 1984-1987, studiază la Şcoala profesional - tehnică de specialitate nr. 7 din Chişinău, după absolvirea căreia devine strungar.

A practicat probe sportive combinate (poliatlon), aplicativ-militare şi în repetate rânduri a devenit campion al Republicii şi premiant al competiţiilor la nivel internaţional. A fost candidat la titlul de maestru în sport la triatlonul militar. În 1987 a îndeplinit normativul maestrului în sport al URSS.

Activitatea de muncă o începe în iulie 1987 în calitate de strungar la Coloana mecanizată mobilă din Chişinău.

A fost înrolat în armata sovietică în octombrie 1987 şi a satisfăcut serviciul militar până în noiembrie 1989. În timpul serviciului militar a activat şofer în cadrul unei unităţi militare.

A fost căsătorit şi educa o fiică.

Se încadrează în organele afacerilor interne în septembrie 1990. A fost numit în funcţia de miliţian, modificată ulterior în cea de poliţist al Batalionului independent de patrulă şi santinelă nr. 1 al MAI din Chişinău. La 01 decembrie 1991 este transferat în funcţia de subofiţer operativ al batalionului nr.3 al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială a MAI.

În perioada lunilor ianuarie-aprilie 1991 a urmat cursul de pregătire iniţială în cadrul Şcolii republicane de poliţie din Chişinău.

Caporalul de poliţie Igor Ciorba a fost unul dintre participanţii la acţiunile de luptă din preajma satelor Cocieri şi Roghi. A participat şi la luptele de gherilă care au avut loc în oraşul Bender, dând dovadă de vitejie şi eroism.

La 22 iunie 1992, în timpul unei lupte din preajma cinematografului „Drujba” (Bender), caporalul de poliţie Igor Ciorba a fost grav rănit. Urmare a rănilor primite a decedat.

Prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 Igor Ciorba a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate