Patrie, onoare, demnitate

BUFTIC IURIE



      Iurie Buftic s-a născut la 11 ianuarie 1969 în satul Batâr, raionul Căinari, şi a fost fiul lui Alexei şi Tatiana Buftic.

     În anul 1986, a absolvit Şcoala medie din satul natal, după care a urmat cursurile de tractorist-mecanic ale Şcolii medii speciale nr. 25 din Taraclia.

     În luna mai a anului 1987 este înrolat în armata sovietică unde după ce a terminatun program de cursuri speciale devine lunetist. Apoi, în august 1989,  pleacă în regiunea Vladimir, Federaţia Rusă, unde  lucrează ca muncitor într-o gospodărie silvică.

     În octombrie 1990, revine la baştină şi se angajează ca muncitor în gospodăria agricolă colectivă din Batâr.

     În luna iunie a anului 1991, Iurie este încorporat, la cerere, în organele afacerilor interne şi este numit în funcţia de poliţist în Batalionul 4 de patrulă şi santinelă în cadrul Direcţiei de Poliţie din Municipiul Chişinău.

     În perioada august-decembrie 1991, tânărul poliţist urmează un curs-program special de pregătire iniţială  la  Şcoala  de Subofiţeri de Poliţie, cu precădere, în materie de instrucţii şi trageri.

     Avansat la grad de caporal, Iurie, cât a urmat cariera de poliţist, a dat dovadă de multă disciplină şi corectitudine în misiunile ce i-au fost încredinţate.

    Când, în 1992,  s-au declanşat ostilităţile armate de la Nistru, provocate de bandele de separatişti şi mercenari din stânga Nistrului,  caporalul a fost printre primii tineri poliţişti care, la îndemnul inimii dar şi al conştiinţei, au intrat în vâltoarea luptelor. Însă, faţă în faţă cu inamicul – net superior numeric, înarmat până în dinţi, -  în timpul respingerii unui atac furibund dezlănţuit de aceştia la Cocieri, raionul Dubăsari, la data de 17 mai 1992, caporalul Iurie Buftic a căzut erou…

     Caporalul-poliţist Iurie Buftic a plecat dincolo de noi, ceea ce numim moarte, dar a lăsat în urma lui un nume de om cu chip şi suflet de patriot, care şi-a slujit neamul şi ţara cu credinţă şi devotament.

     Prin decret prezidenţial, tânărul martir din Batâr a fost decorat (post-mortem) cu ordinul “Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate