Patrie, onoare, demnitate

Bodiu IurieS-a născut la 14 octombrie 1963, în satul Coşcodeni, raionul Sângerei (fost Lazovsk). A fost crescut de mama, Nadejda Bodiu, la acea vreme, farmacistă în sat.

     În 1981, a absolvit Şcoala medie din localitate. În acelaşi an, a fost încorporat în Flota Maritimă-Militară a fostei URSS. A fost eminent la instrucţia tragerii, a practicat lupta sambo.

     În februarie-iulie 1985, a lucrat la Fabrica de prelucrare a pielii din Chişinău.

     În perioada 1985-1987, a studiat la Şcoala medie specială de piliţie, obţinând diploma de jurist. După studii, în calitate de ofiţer operativ/de investigaţie, a lucrat în cadrul Serviciului investigativ-operativ al Secţiei afacerilor interne din raionul Criuleni.

     În octombrie 1988, la cerere, prin transfer, a fost numit în funcţia de inspector de sector în cadrul Secţiei afacerilor interne din raionul Făleşti.

     În februarie 1989, revine la munca investigativ-operativă, de data aceasta, în cadrul Secţiei afacerilor interne din raionul Sângerei.

     În aprilie 1991, prin transfer, a fost numit în funcţia de comandant adjunct de companie în cadrul Batalionului independent de poliţie cu destinaţie specială al MAI, cu sediul în Chişinău.

     În decembrie 1991, apreciindu-i-se înaltele sale calităţi profesionale şi personale, Iurie Bodiu a fost avansat în funcţia de comandant al Companiei nr. 2 a Batalionului nr.1 din cadrul Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială a MAI.

     Comandantul de companie, locotenentul-major de poliţie, Iurie Bodiu, împreună cu efectivul Brigăzii cu Destinaţie Specială, în timpul ostilităţilor armate de pe Nistru, a trecut de mai multe ori râul, venind în ajutor sătenilor de pe malul stâng. La 15 martie 1992, a fost dezlănţuit un atac masiv asupra satului Coşniţa, raionul Dubăsari. În apărarea sătenilor Iurie Bodiu şi-a îndreptat transportorul autoblindat asupra atacatorilor. Transportorul blindat a fost lovit de un obuz tras dintr-un aruncător de grenade, ceea ce i-a curmat viaţa locotenentului-major de poliţie, Iurie Bodiu care abia împlinise douăzeci şi nouă de ani.

     Prin Decretul prezidenţial nr. 188 din 24 august 1992, locotenent-major Iurie Bodiu a fost decorat post-mortem, cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate