Patrie, onoare, demnitate

Babinschi Alexandru     S-a născut la 4 ianuarie 1972, în oraşul Bălţi. Tatăl, Ivan Babinschi, a muncit ca şofer la Uzina de echipament electric şi maşini automate, mama, Lidia Babinschi (Cozari), a fost muncitoare la Combinatul de pâine, din aceeaşi localitate.

     În anul 1987, Alexandru a terminat 9 clase ale Şcolii medii din Bălţi, urmând, concomitent, cursurile Şcolii sportive specializate pentru tineret, practicând, cu predilecţie, boxul. Graţie unei pregătiri temeinice, în 1986, a câştigat titlul de campion naţional de box, categorie semigrea.

     Şi-a continuat studiile la Şcoala tehnico-profesională nr. 27 din Bălţi, îmbrăţişând meseria de sudor electric.

     În ianuarie 1990, s-a căsătorit şi în mai acelaşi an a fost încorporat în armată. A făcut serviciul militar în unitatea 5442 dislocată în or. Zaporojie, Ucraina. Ulterior, a urmat cursurile Şcolii de Sergenţi din Doneţk pe care le-a absolvit în grad de comandant de grupă de patrulă. S-a reîntors în unitate, iar în februarie 1992 şi-a încheiat cariera militară în termen.

     Animat de o dorinţă puternică de a fi cât mai util patriei, Alexandru se încadrează în acelaşi an în organele afacerilor interne naţionale şi este numit în funcţia de poliţist al Batalionului de poliţie în cadrul Secţiei Pază de pe lângă Comitetul Executiv Municipal Bălţi. În decursul serviciului, a dat dovadă de un exemplar spirit de disciplină, practicând, concomitent, boxul şi devenind candidat de maestru al sportului.

     La puţin timp după declanşarea ostilităţilor armate de pe Nistru, a depus un raport prin care a cerut să fie trimis în acea zonă a luptelor unde a fost mai mare nevoie de el. La 22 iunie 1992, într-o luptă crâncenă din apropierea satului Cocier, în jurul orei 21:30, în timpul unui puternic tir de artilerie, Alexandru Babinschi a fost rănit mortal căzând erou pe câmpul de luptă.

     Părinţii, familia îndureraţi îşi deplâng şi astăzi fiul şi soţul a cărui viaţă a fost curmată,  la această vârstă fragedă.

     Prin Decretul prezidenţial nr. 188 din 24 august 1992, Alexandru Babinschi a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

     Suntem încredinţaţi că generaţiile de azi şi cele de mâine vor purta pururi în inimă şi conştiinţă, cu emoţie şi evlavie, jertfa supremă a lui Alexandru Babinschi şi camarazilor săi întru integritatea teritorială şi independenţa patriei-mamă, Republica Moldova.

Patrie, onoare, demnitate