Patrie, onoare, demnitate

Lavrenţov VictorVictor Lavrenţov s-a născut la 22 mai 1956 în oraşul Tighina în familia funcţionarilor Ion şi Nina Lavrenţov.

După ce absolveşte şcoala de 8 clase în anul 1971, urmează studiile la Colegiul de industrie uşoară din orașul Tighina, obţinând în 1975 specialitatea de mecanic tehnician.

Activitatea de serviciu o începe imediat la Fabrica de tricotaje din Soroca în calitate de specialist mecanic.

În perioada iunie 1977-iunie 1979 îşi satisface serviciul militar în termen, după care este angajat în bază de contract în mai multe funcţii: plutonier al bateriei de start a diviziei independente de rachete nr. 92 a brigăzii de rachete nr. 106; plutonier al companiei de întreţinere în regimentul de artilerie antiaeriană nr. 1049 al diviziei de trăgători moto nr. 213; plutonier al companiei de asigurare materială în cadrul aceluiaşi regiment.

În martie 1980 se căsătoreşte cu Valentina, care i-a dăruit doi fii. A fost un bun familist.

Între lunile septembrie-noiembrie 1981 la cererea personală este detașat pentru a satisface serviciul militar în componența trupelor sovietice în Republica Democrată Afganistan.

Trecând în rezervă din Armata Sovietică în octombrie 1984 se încadrează în sistemul afacerilor interne, fiind numit în funcţia de şef santinelă al batalionului nr.4 al regimentului de escortă nr. 480.

În semn de recunoştinţă pentru succesele înregistrate în activitatea de serviciu, prin ordinul MAI al URSS nr. 331 ef. din 05.11.1988 a fost decorat cu insigna „Pentru serviciu impecabil” gr. III.

În ianuarie 1992 este numit prin transfer în funcţia de şef de gardă al unităţii militare 1002.

Între camarazii de serviciu era caracterizat drept un angajat responsabil, disciplinat, sârguincios, exigent faţă de sine şi efectivul din subordine, receptiv, cu bune capacităţi organizatorice, iniţiativă, caracter liniştit şi stabilitate morală. În procesul de lucru educativ cu subalternii reuşea să cunoască calităţile morale personale ale subalternilor, manifestând grijă faţă de aceştia. Se bucura de stimă din partea subalternilor şi superiorilor.

În legătură cu înrăutăţirea bruscă a situaţiei operative din Republica Moldova, în regiunile de încălcare în masă a ordinii publice a fost detaşat un număr impunător de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne pentru apărarea cetăţenilor paşnici de grupările criminale înarmate.

Pe 31 martie 1992, în satul Coşniţa din raionul Dubăsari, în timpul confruntării angajaţilor poliţiei cu grupările criminale înarmate, la vârsta de 36 de ani, plutonierul-major de poliţie Victor Lavrenţov a căzut cu moarte de erou pentru independenţa şi integritatea ţării noastre.

A fost decorat post-mortem cu Ordin „Ștefan cel Mare”.

Fii polițistului Victor Lavrenţov, Roman și Eugeniu urmând calea tatălui și-au făcut studiile la Academia „Ștefan cel Mare” a MAI

Patrie, onoare, demnitate