Patrie, onoare, demnitate

Culaţchi SergiuS-a născut la 12 ianuarie 1969 în oraşul Odessa, Ucraina, în familia lui Bogdan şi Nadejda Culaţchi.

În anul 1984 a absolvit 8 clase ale şcolii medii nr. 5 din Chişinău. A continuat studiile la Şcoala tehnică profesională nr. 33, specialitatea sudor electric și cu gaz, pe care o absolveşte în 1987. În toamnă a anului 1985, se căsătoreşte cu Svetlana Crista.

În perioada anilor 1987-1989 îşi satisface serviciul militar în unitatea militară nr. 89591 în calitate de operator în Republica Democrată Germană. După demobilizare, în februarie 1990 se încadrează în sistemul organelor afacerilor interne, mai întâi, în calitate de miliţian al Batalionului de patrulă şi santinelă din sectorul Botanica, apoi, în anul 1991, în urma, fondării poliţiei naţionale, este numit poliţist al Batalionului de Patrulă şi Santinelă nr. 4 al Direcţiei poliţie mun. Chişinău. Ulterior, în 1992 este transferat în  batalionul nr. 1 al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” în calitate de subofiţer operativ.

Printre camarazii de serviciu se bucura de reputaţia unei persoane echilibrate, comunicabile, corecte, perseverente, receptive, competente. cu simțul responsabilității dezvoltat.

Practica sportul şi participa activ la diferite competiţii sportive. Astfel, a reprezentat Ministerul Afacerilor Interne la lupta sambo, plasându-se pe locuri de frunte.

În ziua de 19 iunie 1992, bandele separatiste au provocat un nou conflict armat în oraşul Tighina. Sergentul de poliţie şi camarazii săi au venit în ajutorul Secţiei de poliţie asediate din oraş. Pe 20 iunie 1992, la vârsta de doar 23 de ani, după un stagiu de un an şi patru luni în organele afacerilor interne, sergentul de poliţie Sergiu Culaţchi a căzut în luptele pentru sediul Primăriei oraşului Tighina, răpus de gloanţele criminalilor.

Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992, Sergiu Culaţchi a fost decorat post-mortem cu distincţia de stat Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate