Patrie, onoare, demnitate

Președintele Asociației Credință Patriei: „Regretăm enorm că țara noastră chiar și astăzi a rămas dezbinată”

Președintele Asociației Credință Patriei: „Regretăm enorm că țara noastră chiar și astăzi a rămas dezbinată”

Veteranii, care au căzut pe câmpul de luptă în războiul de pe Nistru, în anul 1992, au fost comemorați astăzi de către autoritățile Republicii Moldova. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Obștească Credință Patriei, la Filarmonica Naţională ,,Serghei Lunchevici din Chișinău, informează CURENTUL.

Președintele Asociației Obștești Credință Patriei, Ghenadie Cosovan, a vorbit despre importanța acestui eveniment pentru independența Republici Moldova.

„Ne-am întâlnit astăzi, aici, pentru a comemora veteranii care au luptat în războiul de peste Nistru, astăzi se împlinesc 25 de ani de la încheierea acestui război. Printre combatanți se regăsesc tați, bunei, străbunei de-ai noștri, toți au luptat pentru independența țării, umăr la umăr. Îmi exprim tot respectul și onoarea pentru ei, pentru că, cu adevărat, merită. Din păcate, mulți dintre camarazi nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă. Cu părere de rău, regretăm enorm că țara noastră chiar și astăzi a rămas dezbinată și, cu mare tristețe, ne aducem aminte de cei care au luptat în acest război pentru independența, dar și integritatea aceste țări”, a declarat Cosovan.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și-a exprimat respectul pentru veteranii care au participat în războiul de peste Nistru.

„Oameni, pe care îi comemorăm, sunt tați, frați, oameni dragi, care s-au sacrificat pentru țară și pentru siguranța noastră. Vreau să vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut, de la voi trebuie să învățăm ce înseamnă onoarea și devotamentul pentru țară. Cu plecăciune mă închin în fața voastră, dar și a celor care nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă. Independența Republicii Moldova este stropită cu sângele vostru, de aceea vă mulțumim”, a spus Premierul.

Potrivit organizatorilor, veteranii rămași în viață, care au luptat în război, vor primi câte un mic onorariu din partea Guvernului Republicii Moldova, acesta fiind în valoare de 1 mie de lei. De asemenea, se va examina, în zilele următoare, un proiect de lege prin care se va majora salariul de invaliditate a veteranilor respectiv, pentru gradul I – 3500 de lei, gr. II- 2500 de lei, iar pentru gr. III – 1500 de lei.

 

Sursa: www.curentul.md

Patrie, onoare, demnitate