Patrie, onoare, demnitatePe 12.07.2020, AO "Credinţă patriei" a mers alături de apropiaţii lui Sergiu Andreev la mormântul acestuia pentru a comemora cei 28 de la trecerea în nefiinţă a bravului erou al neamului. 

Sergiu Andreev s-a născut la 22 iunie 1971 în satul Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de țărani. Tatăl Victor Andreev muncea la parcul auto din localitate, iar mama Valentina Andreev (Mîță) lucra la fabrica avicolă din sat. În anul 1988 absolvește școala medie din satul natal.

După școală este angajat ca mecanizator în gospodăria țărănească. În anul 1989 absolveşte şcoala profesională din satul Peresecina, raionul Orhei, obținând profesia de şofer.

Este înrolat în armată în octombrie 1989 în funcția de comandant de grupă în unitatea militară nr. 2134, trupele de grăniceri, până în noiembrie 1991. Pe parcursul acestei perioade se caracteriza pozitiv. Avea rezultate excelente la instrucţia tragerii şi pregătirea fizică specială.

După demobilizare a înaintat demers pentru a fi angajat în organele afacerilor interne și la 20 martie 1992 a fost numit în funcţia de subofiţer operativ al batalionului nr. 2 al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială a MAI.

În componența subdiviziunii a participat în cele mai complicate lupte.

Faptul că plutonierul de poliție Sergiu Andreev, polițist în Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială a MAI, a fost în vâltoarea evenimentelor este confirmată prin încheierea semnată de ministrul Afacerilor Interne de la 4 aprilie 1992 despre persoanele rânite în timpul acțiunilor militare de pe Nistru. În această încheiere se menționează că a fost contuzionat pe câmpul de luptă în urma unei explozii. Fără a accepta condiții de reabilitare a continuat să lupte. La începutul lunii iunie, având asupra sa un aruncător de grenade, Sergiu împreună cu doi voluntari a pătruns pe poziţiile stăpânite de mercenarii și cazaci din oraşul Tighina. În urma unui atac surprinzător, ei au nimicit un număr impunător de bandiți şi au distrus fortificațiile acestora. În timpul acestei lupte Sergiu Andreev a fost grav rănit şi a decedat pe 12 iulie 1992. Tragedia acestui martir al neamului o retrăiesc familia, rudele şi toți cei care l-au cunoscut. În fiecare an în semn de recunoştinţă, în satul Cioara, localitatea natală a eroului naţional, este organizată o festivitate comemorativă.

Prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 188 din 24.08.1992 Sergiu Andreev a fost decorat post-mortem cu Ordinul Republicii.

Patrie, onoare, demnitate