Patrie, onoare, demnitate

Zudin Sergiu



În rândul martirilor neamului căzuţi în 1992 în războiul de pe Nistru se înscrie cu litere de aur și numele lui Serghei Zudin, de origine rusă, născut la 15 mai 1969 în Bender, din părinţii Aleksandr și Iea Zudin. Tatăl a fost militar de carieră, maior în rezervă, iar mama, absolventă a Universităţii de Stat din Chişinău, de specialitate jurist, a lucrat în procuratură, iar mai apoi a ocupat funcţia de judecător al poporului în orașul Bender. Soarta a hotărât astfel încât Serghei să fie educat de un tată vitreg, Aleksei Kudrea, locotenent-colonel în rezervă, care a activat în calitate de conducător militar al cursurilor de pregătire militară inițială la Colegiul tehnic din Bender.

În 1976 merge în clasa întâi la Şcoala medie generală nr. 3 din Bender, iar după terminarea celor 7 clase îşi continuă studiile la Şcoala medie nr. 8 din aceeaşi localitate. Absolvind în 1984 școala medie, este admis la specialitatea mecanic la Colegiului tehnic din Bender, absolvindu-l cu succes în 1988. Concomitent cu anii de studii, în perioada lunilor de vară, lucrează la Uzina de aparate electrice, apoi la întreprinderea „Apă-Canal” din Bender.

În perioada anilor 1988-1990, având studii medii tehnice și specialitatea mecanic, își satisface serviciul militar în unitatea militară nr. 47898 în calitate de șofer, ia mai târziu – de șef mecanic în compania de reparaţii auto a unității.

După serviciul militar, la 30 august 1990, este angajat în calitate de inspector inferior al poliţiei criminale a Secţiei orăşeneşti de poliţie din Bender, funcţie pe care o deţine până la 28 februarie 1992. În exercițiul funcţiunii, s-a manifestat ca o persoană disciplinată şi stăruitoare, executând la timp ordinele şi dispoziţiile superiorilor. Pe parcursul activității sale a participat, împreună cu colegul său de serviciu, la descoperirea mai multor crime, inclusiv la neutralizarea unor infractori periculoși.

Din luna februarie 1992 este numit în funcţia de asistent al inspectorului poliţiei criminale al aceleiași secţii. În baza ordinului nr. 193 din 28 mai 1992, i se acordă gradul de sublocotenent de poliţie.

Sublocotenentul de poliţie Serghei Zudin s-a aflat în regiunea de est pe parcursul a 2 luni şi 18 zile, participând activ la instaurarea ordinii constituţionale şi la menţinerea ordinii publice.

Situaţia social-politică din Tighina era tensionată. Provocările din partea bandelor de gardiști și cazaci se întețeau. În ziua de 20 mai 1992, în urma unui atac declanșat mişeleşte de forţele separatiste, sublocotenentul de poliție cade eroic în luptă.

Serghei Zudin a fost decorat post-mortem prin Decretul Preşedintelui RM din 05.11.1992 cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate