Patrie, onoare, demnitate

Vladimir Butnaru



Vladimir Butnaru s-a născut la 25 martie 1967 în satul Tigheci, raionul Leova, în familia soţilor Fiodor şi Ioana Butnaru. Mama a decedat când Vladimir avea trei ani. Din căsătoria lui Fiodor cu Ioana s-au născut trei copii.

     După absolvirea Şcolii medii din Tigheci, Vladimir se înscrie la Şcoala Tehnico-Profesională nr. 24 din Chişinău unde studiază până în luna mai a anului 1985 când este încorporat în armata sovietică.

     În mai 1987, după lăsare la vatră, Vladimir, având o pasiune deosebită pentru tehnică,  pentru mare,  în perioada 1988-1991, îşi continuă studiile la Şcoala de Navigaţie Maritimă din oraşul Tallinn (Estonia). Fiind încă student, până în anul 1991, a navigat pe nave comerciale maritime în calitate de marinar şi cârmaci.

     În 1991, revine acasă şi se încadrează în organele afacerilor interne, în funcţia  de miliţian al Serviciului patrulă şi santinelă al Secţiei raionale Ciocana din Chişinău. A urmat cariera de poliţist, Vladimir dând dovadă de multă disciplină şi corectitudine în misiunile ce i-au fost încredinţate.

     Când a început războiul pe Nistru, Vladimir, împreună cu colegii săi, a fost printre primii care şi-au asumat dificila şi riscanta misiune de a participa cu arma în mână la operaţiunile de restabilire şi menţinere a ordinii publice. La 15 aprilie 1992, în luptele cu grupări criminale înarmate, care se desfăşurau în satul Coşniţa, raionul Dubăsari, poliţistul Vladimir Butnaru a fost rănit mortal în cap. I-au rămas în urmă părinţii şi fraţii copleşiţi de durerea acestei irecuperabile pierderi.

     Prin decret prezidenţial, Vladimir Butnaru a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul “Ştefan cel Mare”.

Patrie, onoare, demnitate