Patrie, onoare, demnitate

Cebanu Vasile



Cebanu Vasile s-a născut la 28 octombrie 1956 în satul Caştangalia, raionul Cimişlia şi a fost fiul lui Ion şi Pelagheia Cebanu. Avea doi fraţi şi trei surori.

Absolveşte  Şcoala medie nr.3 din oraşul Cimişlia în anul 1974.

Activitatea de muncă o începe în decembrie 1974, angajându-se în funcţia de conducător artistic în cercul pentru copii din satul Ecaterinovca, raionul Cimişlia.

Este mobilizat în armata sovietică în luna mai 1976 şi demobilizat în luna septembrie 1978. După demobilizare activează timp de trei luni ca muncitor la Întreprinderea agricolă de stat din satul de baştină, iar din luna septembrie 1978 este muncitor la uzina din Varniţa.

Se încadrează în organele afacerilor interne în aprilie 1979. În perioada august 1979-ianuarie 1980 urmează pregătirea iniţială în cadrul Şcolii republicane de pregătire a corpului de comandă, inferior şi mediu.

A deţinut mai multe funcţii în cadrul Secţiei afacerilor interne a Comitetului executiv orăşenesc Bender, şi anume: miliţian al Secţiei de dezalcoolizare medicală; miliţian al plutonului de patrulă şi santinelă (din martie 1985), miliţian-şofer al companiei de patrulă şi santinelă (din februarie 1988). În iunie 1989 a fost transferat la funcţia de poliţist al companiei de miliţie a Secţiei pază paramilitară pe lângă Secţia afacerilor interne orăşenească Bender.

S-a căsătorit în noiembrie 1980 şi educa doi copii.

La 6 iulie 1992, sergentul-major de poliţie Vasile Cebanu, după ce se aflase câteva zile în şir în serviciu,  cu permisiunea superiorului, a plecat acasă să se odihnească. Ulterior nu a revenit la serviciu. Din declaraţiile soţiei: „pe 6 iulie, aproximativ ora 13.00, soţul a venit acasă. Pe la ora 14.00 a venit o maşină de marca „RAF”, vopsită în culori militare, fără plăcuţe de înmatriculare, din care au ieşit cinci persoane necunoscute. Au pătruns în apartamentul nostru, l-au sechestrat pe sergentul-major de poliţie Vasile Cebanu şi l-au dus la „comenduire”.  După careva verificări, l-au lăsat să plece. Însă dumnealui nu s-a reîntors la domiciliu. Pe data de 7 august 1992 apropiaţii l-au recunoscut după fotografia afişată în faţa Comitetului executiv orăşenesc Bender, pe standul celor căzuţi”.

În timp reînhumării, soţia a recunoscut corpul neînsufleţit al lui Vasile Cebanu, care era cu plagă provocată de împuşcătură în regiunea capului.

Patrie, onoare, demnitate