S-a născut la 28 martie 1970 în satul Cărpineni, raionul Hânceşti, în familia lui Constantin şi Stepanida Arnaut.
După absolvirea, în anul 1987, a Şcolii medii nr. 1 din Cărpineni, a urmat cursurile Colegiului de Comerţ din Chişinău, specializarea merceologie şi organizarea comerţului cu produse alimentare.
În anii 1988-1990, şi-a făcut serviciul militar în unitatea militară 11601, s-a demobilizat în grad de sergent. În iunie 1991, a absolvit cu succes Colegiul, devenind merceolog.
Responsabilizat de situaţia de atunci, pe plan intern şi internaţional, când pe harta Europei apăruse un nou stat, Republica Moldova, independent şi suveran, el, Mihail Arnaut, şi-a văzut viitorul în rândurile organelor de ordine publică, fiind înrolat şi numit, în septembrie 1991, în funcţia de poliţist în cadrul Batalionului de Poliţie Independent cu Destinaţie Specială în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Trei luni mai târziu, a fost numit subofiţer operativ al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială a MAI. Deja după câteva luni Mihail, înzestrat cu calităţi deosebite de combatant, şi-a perfecţionat cunoştinţele profesionale, practicând concomitent, cu predilecţie, arta luptei corp la corp.
Cunoştinţele şi experienţa acumulate i-au prins bine în special în situaţia în care separatiştii din stânga Nistrului au atentat la integritatea teritorială a tânărului stat, astfel deja la 14 decembrie 1991, lui Mihail împreună cu un grup de poliţişti moldoveni i s-a trasat sarcina să se implice în acţiunile de restabilire a ordinii constituţionale şi publice, în oraşul Dubăsari. Însă, la intrare în oraş, autobului care transporta grupul a fost întâmpinat cu rafale de mitraliere şi arme automate ale formaţiunilor de bandiţi. În aceste împrejurări de maximă încordare, Mihail Arnaut, împreună cu camarazii săi, nu şi-a pierdut firea şi a intrat în luptă. Însă, raportul de forţe fiind net favorabil inamicului, Mihail Arnaut a fost rănit mortal, căzând erou.
Prin Decretul prezidenţial nr.188 din 24 august 1992, Mihail ARNAUT a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”.
Sacrificiul suprem făcut de acest tânăr şi devotat patriot al neamului nu va fi uitat de generaţiile de azi şi de mâine, ele păstrând sentimentul mândriei pentru ispravă eroică a conaţionalului.