Patrie, onoare, demnitate

Ghenadie Cosovan: „Rogozin a fost unul din mercenarii care au luptat cu arma în mână împotriva Republicii Moldova”



Președintele Igor Dodon a amenințat cu proteste masive, după ce avionul care-l transporta pe vicepremierului rus Dimitri Rogozin a făcut cale întoarsă în urma refuzului autorităților de la București de a-i permite intrarea în spațiul aerian al României. Dodon a avertizat: „Chișinăul este doar un pion în toată joaca asta. Chișinăul, Bucureștiul sunt parte a unui joc geopolitic al Occidentului, al NATO, împotriva oponenților săi geopolitici, a Rusiei.” Igor Dodon a mai spus că va pleca sâmbătă în regiunea transnistreană şi va avea şi o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, cu care va discuta despre situaţia şcolilor cu predare în grafie latină şi despre terenurile agricole aflate după traseul Râbniţa-Tiraspol. În cadrul conferinței de presă, Dodon a mai spus că va organiza proteste masive în țară și îndeamnă susținătorii să fie pregătiți în orice moment. El a facut aceste declaratii dupa ce veteranii conflictului de la Nistru au organizat un protest în faţa Aeroportului din Chişinău.

 

Protestatarii au cerut ca oficialul rus să fie declarat persona non grata în Moldova şi să plece acasă. Fostul adjunct al ministrului moldovean de interne Ghenadie Cosovan spune că vizita lui Rogozin la Chișinău nu este una binevenită, întrucât demnitarul rus nu respectă statul Republica Moldova.

Europa Liberă: Vicepremierul rus Dmitri Rogozin care urma să ajungă la Chișinău, iar mâine și la Tighina, pentru a participa la marcarea celor 25 de ani de când au fost amplasate forțele de menținere a păcii în zona de securitate la Nistru, nu a mai ajuns în Republica Moldova, iar Dvs. ați mers la Aeroportul Internațional să zădărniciți, să împiedicați prezența lui în Republica Moldova. De ce?

Ghenadie Cosovan: „Domnul Rogozin a fost unul din mercenarii care au luptat cu arma în mână împotriva Republicii Moldova, susținând forțele teroriste din Transnistria, separatiste-teroriste, deoarece separatismul este forma și o forță motrică a terorismului. Și de aceea, noi nu am mai putut să fim toleranți. Numai noi, cei care cu arma în mână am apărat independența și integritatea Republicii Moldova, din 1992 suntem în drept să-i spunem un „Nu!” lui Rogozin și un „Nu!” lui Dodon, pe care noi îl socotim că este un „namestnik” al porții moscălești din Moscova. Ceea ce face el, este o sfidare în adresa noastră. Cum să depui flori la zidurile Cetății din Tighina din al cărei spațiu au fost împușcați soldățeii noștri în spate; nu în luptă corp la corp, dar din spate au fost împușcați și tu, ca președintele țării, să depui flori acolo?”

Europa Liberă: Domnul Dodon a reacționat și a spus că dvs. sunteți combatanți plătiți, trimiși special la Aeroportul Internațional să zădărniciți această vizită a vicepremierului rus Dmitri Rogozin și chiar v-a numit „combatanți unioniști români”.

Ghenadie Cosovan: „Personal, cu TAB-ul pe care-l conduceam eu, în ‘92 am mers de 17 ori în ofensivă contra tancurilor și contra cazacilor ruși cu tricolorul pe turelă și Dodon ceea ce declară, el divizează și mai mult societatea noastră și ne face ca noi să fim mai puternici și, lăsând careva ambiții personale, ne-am unit pentru aceea ca spunem un „Nu!” lui Rogozin, „Nu!” lui Dodon, deoarece calea pe care ne-o propună ei este iarăși să ne ducă în Uniunea Sovietică.”

Europa Liberă: Dvs. ați fost sfătuiți de guvernare să mergeți la Aeroportul Internațional?

Ghenadie Cosovan: „Nu. Aceste informații noi le aveam încă cu vreo trei săptămâni în urmă, că are să vină Rogozin. Noi nu am fost sfătuiți nici de o guvernare, nici de un partid și chiar am făcut declarații că să fie o mișcare civică, patriotică, care ar consolida, în aceste momente de grea cumpănă, societatea noastră, și mai mult veteranii. Dodon o să răspundă pentru aceste învinuiri, deoarece, dacă dumnealui s-a vândut Moscovei, nu înseamnă că toți în țara asta fac la fel.”

Europa Liberă: Iar domnul Dodon zice că Dvs. veți răspunde pentru aceste acțiuni pe care el le consideră ilegale?

Ghenadie Cosovan: „Să știți că eu sunt gata, sunt gata să răspund pentru orice acțiune a mea, dar toate acțiunile sunt făcute nedepășind legislația Republicii Moldova.”

Europa Liberă: El zice că ați fi verificat transportul Președinției, ați blocat anumite instituții de stat?

Ghenadie Cosovan: „Dodon e un… El spune povești bazate pe minciună. Și anume aceste acțiuni ale lui ne fac să fim încă și mai puternici. Eu sunt gata să merg la orișice.”

Europa Liberă: El nu exclude că guvernarea ar pune la cale un scenariu asemănător celui din Ucraina.

Ghenadie Cosovan: „Scenariul cel din Ucraina l-au pus ei, forțele pro-imperiale ruse, începând cu 2014, când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, atunci Federația Rusă a demarat un război hibrid în teritoriul Republicii Moldova. Lucrurile acestea noi le-am spus începând cu 2013, chiar și la Dvs. în emisiune am preîntâmpinat că noi suntem în toiul unui război hibrid. În primul rând, ne aducem aminte, furtul miliardului a fost o diversiune economică împotriva statului. Practic, toată elita național-patriotică a fost… Uitați-vă, n-avem nici un om care să nu fi fost atins tangențial cu acest miliard. Dar grosul banilor unde-s? Sunt în Rusia! De ce Dodon, prin cunoștințele lui cu Putin, de ce nu cere să livreze informații organelor de drept? De ce? De atâta că banii ceia sunt folosiți și acum împotriva Republicii Moldova.”

Europa Liberă: În cadrul acestui briefing pe care l-a susținut, Igor Dodon a anunțat că, chiar dacă Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, nu a ajuns în Republica Moldova, el e pregătit ca mâine să participe la această ceremonie cu prilejul celor 25 de ani de la stoparea sângelui de la Nistru, de când pacificatorii își fac treaba în zona de securitate. Dvs. ce credeți despre acest gest?

Ghenadie Cosovan: „Cum pot să ne pacifice cei care au fost parte în acest război?”

Europa Liberă: Dar acolo vor fi pacificatorii, reprezentanți ai tuturor celor trei părți care asigură pacea la Nistru.

Ghenadie Cosovan: „Lasă Dodon să facă, dar dacă dumnealui își va permite să decoreze cu distincțiile de stat ale Republicii Moldova mercenarii din Tiraspol, așa-zișii pacificatori, pe care eu nu-i socot că sunt din Federația Rusă, ei sunt o forță de tampon, care din ’92 încoace, practic nu ne-a permis ca noi să aplicăm legea, să aplicăm Constituția în spațiul respectiv, dar, din contra, a susținut separatismul. Astăzi ce avem? Au construit o armată modernă, separatistă, ei au patru brigăzi sub principiul armatei Federației Ruse, batalioane cu destinație specială, tehnica militară este modernizată cu ajutorul, din păcate, al Ucrainei. Când era cealaltă guvernare, au modernizat toată tehnica militară; ei nu ne-au pacificat, ei nu au fost mediatori care să aducă la masa tratativelor să rezolvăm problema. Uitați-vă, din ’92 am pierdut Tighina. Practic, forțele militare se află în Tighina. Conform acordului de încetare a focului, din ’92, din 21 iulie, nici un militar, nimeni nu trebuia să se afle. Ordinea de drept trebuia să fie menținută cu cine? Poliția cu așa-zisa miliție a lor. Ce avem acum? Practic, Tighina a fost cedată, Corjova a fost cedată. Uitați-vă în Cocieri – camarazii mei și în ziua de azi n-au acces la pământurile…”

Europa Liberă: Păi, dar domnul Dodon asta și a spus că merge să se întâlnească cu liderul tiraspolean, Krasnoselski, pentru a reactualiza discuțiile pe marginea accesului țăranilor la terenurile lor, activității de mai departe a școlilor cu predare în grafia latină… El merge să soluționeze probleme, așa spune.

Ghenadie Cosovan: „Lasă să o facă. E un șmecher și jumătate. Uitați-vă, sub paravanul unor probleme, practic, el are un singur scop – ca să obțină o susținere masivă a separatiștilor transnistreni și el se pregătește pentru alegerile parlamentare care vor avea loc. De ce dumnealui până acum n-a bătut cu pumnul în masă și să spună: Domnilor, ori cum acolo, separatiști, de astăzi înainte, vă achitați gazul pe care îl folosiți? Krasnoselski a emis un decret și toți participanții la războiul din stânga Nistrului au câte 10 metri cubi, cam ceva așa, pot consuma gratis, din contul nostru. Dodon, du-te și fă ordine acolo! Trage-l la răspundere pe Krasnoselski, care în 2007 a atacat sectorul de vot în Corjova. Eu am fost responsabil atunci cu domnul Golovaci din partea Ministerului de Interne. Am fost bătuți, urnele au fost distruse, buletinelor de vot le-au dat foc. Această operațiune a fost condusă de Krasnoselski. A fost pornit dosar penal. Am primit eu, personal, leziuni corporale. Dosar penal, anunțat în urmărire internațională… Cum domnul Dodon, care vrea să-mi fie președinte, cum se întâlnește cu criminalul acesta care în 2007 (da, și dumnealui era atunci prim-viceminsitru și eu am primit indicații de la ei să plec în Corjova să fiu conducător), cum el acum el acum dă mâna cu acest Krasnoselski care este criminal? Împiedicarea dreptului cetățeanului la vot este o crimă deosebit de periculoasă. Ceea ce spune el, sunt minciuni.”

Europa Liberă: Dar un dialog trebuie să continue între cele două maluri ale Nistrului, ca până la urmă să se găsească o soluție și pentru această criză transnistreană?

Ghenadie Cosovan: „Avem o problemă foarte gravă. Uitați-vă, războiul din Transnistria, războiul din Lugansk și din Donețk, practic sunt trase sub indigo, numai acolo sunt alte nuanțe, a apărut internetul, au apărut alte tehnologii, dar, practic, sunt aceleași. În Transnistria ce am avut? Atacuri asupra organelor de drept, asupra organelor statului Republica Moldova și noi am comis o gafă neiertată nici până acum, că în loc să procedăm ca ucrainenii, că zona asta s-o anunțăm ca zonă ocupată, este o regiune ocupată de forțe imperiale…”

Europa Liberă: Acum trebuie purtate discuții pentru a se găsi un numitor comun între Chișinău și Tiraspol asupra felului cum poate să aibă loc această reglementare transnistreană?

Ghenadie Cosovan: „Da, noi trebuie să ducem discuții, trebuie să acordăm sprijin oamenilor de bună-credință, dar cu infractorii n-ai ce… Smirnov, uitați-vă câte dialoguri, câte… și Lucinschi și nu mai știu cine nu s-a întâlnit cu el, și ce-am avut? Am avut numai de pierdut. Am avut… Șevciuk, uitați-vă, acum deja se ascunde în partea dreaptă a Nistrului. Practic, nicio problemă n-a fost abordată. Ba din contra, pe zi ce trece situația se aprofundează. De aceea, sunt de părerea că două părți – Ucraina și Rusia – care se află în război nu pot să ne acorde pacificare și de aceea susțin ceea ce au spus și camarazii mei: Avem nevoie de o forță de pacificare civilă sub egida Uniunii Europene! De ce oare a fost din acest proces înlăturată România?”

Europa Liberă: Vedeți că cu cât mai mult accentuați asupra României, îl faceți să reacționeze dur pe Igor Dodon, în calitate de șef de stat, și chiar de câteva ori a insistat pe noțiunea de „combatanți unioniști” și că România ar fi întrerupt survolarea avionului care-l aducea pe Rogozin în Republica Moldova. Asta ar putea să se răsfrângă asupra evoluției relațiilor dintre Chișinău și București?

Ghenadie Cosovan: „Nu, nu, deoarece noi deja n-o să mai tolerăm ieșirile acestea ale lui Dodon; o să fim o hârtie de turnesol.”

Europa Liberă: Dar poate să se ajungă și la o confruntare civilă, pentru că domnul Dodon a zis că și el își va chema simpatizanții lui să iasă în stradă?

Ghenadie Cosovan: „Cine, pe cine o să cheme? Noi îi știm simpatizanții lui – sunt oamenii de la țară care l-au votat; îs împinși de durere, săraci, manipulați, care credeau că o să-l voteze pe Dodon și o să vină iarăși pâinea ceea pe care ne-o promiteau și comuniștii. Nu au bază! Vorbele nu sunt fapte. Și dacă o să încerce să facă acest lucru, atunci o să memorizați acest interviu, o să aibă soarta lui Ianukovici. Și atunci o să fie pe undeva prin Iakuția, prin… acolo poate o să aibă o funcție. El pe noi să nu ne sperie. Noi am spus și o mai spun: Noi am mers în ofensivă, nu ne-am temut în ’92 de tancurile rusești, nici acum nu ne temem de tancurile rusești, nu ne temem de Dodon.”

Patrie, onoare, demnitate